pexels-cup-of-couple-6963622

U deset hrvatskih gradova vijorit će se veganska zastava, a evo gdje sutra možete degustirati biljne specijalitete

GREEN_300_listici_sredina

Povodom Svjetskog dana veganstva

Prije 28 godina utemeljen je Svjetski dan veganstva, a od onda se svakog 1. studenog u godini obilježava promicanje etičkih, zdravstvenih i ekoloških aspekata veganske prehrane među općom populacijom. I Hrvatska je uključena u ovaj važan datum pa iz udruge Prijatelji životinja već sutra, 28. listopada najavljuju degustaciju veganske prehrane ispred zagrebačkog Studentskog centra, kao i podizanje veganskih zastava u deset hrvatskih gradova.

Nakon što je listopad bio mjesec posvećen vegetarijanstvu, prvi dan studenog u cijelom se svijetu obilježava kao dan veganstva. Tim povodom Prijatelji životinja postavit će čak 100 veganskih zastava u deset hrvatskih gradova. “Veganska zastava nadahnuta je ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem prema svim bićima bez obzira na to o kojoj vrsti je riječ. Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo v početno je slovo riječi vegan, a simbol obrnute piramide predstavlja sposobnost svakog pojedinca da pozitivno utječe na svijet”, objašnjavaju Prijatelji životinja.

Kako najavljuju, ove godine, osim Zagreba, Opatije, Pule, Čakovca, Krapine, Samobora i Makarske, veganske zastave sedam dana vijorit će i na jarbolima Vukovara, Zadra i Slavonskog Broda. Veganske boje osvijetlit će i Meštrovićev paviljon te fontane ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu.

“Zahvalni smo gradovima koji su prepoznali važnost veganskog pokreta za očuvanje planeta, ljudi i životinja te vjerujemo da će se iduće godine obilježavanju Svjetskog dana veganstva na ovaj način priključiti još više gradova”, ističu Prijatelji životinja i napominju da je ovo važan projekt za Hrvatsku.

No, ovo nije sve što je udruga Prijatelji životinja pripremila povodom Svjetskog dana veganstva. Naime, sutra 28. listopada 2022. od 11:30 sati mladi koji bi željeli probati veganske delicije, a time i postepeno svoj jelovnik prilagoditi biljnoj prehrani moći će posjetiti degustaciju ispred zagrebačkog Studentskog centra.

Tamo će se studentima nuditi ukusnu veganska hrana i kuharice, davati korisne informacije o prednostima veganske prehrane, ali i skupljati potpisi za uvođenje veganskih obroka u javne institucije s obzirom na lošu situaciju vezano za mogućnost izbora potpuno biljnih obroka.

“Danas kada se svijet nalazi pred ekološkom katastrofom, dnevno izumire između 50 i 150 biljnih i životinjskih vrsta, gubici bioraznolikosti nikada nisu bili veći, globalno zatopljenje i klimatske promjene su na vrhuncu i svijet kakvog poznajemo ubrzo bi mogao nestati sa svim svojim ljepotama i čudesnostima, nužno je da odabirom biljne hrane i proizvoda pozitivno utječemo na svijet”, upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, prijatelji-zivotinja.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.