troy-mortier-8KiTq42G6eo-unsplash

U blizini rudnika Rio Tinta izgubili sitnu radioaktivnu kapsulu: ‘Ako bi ju dijete našlo, to bi moglo biti smrtonosno’

GREEN_300_listici_sredina

Vlasti ju traže i upozoravaju građane

Vjeruje se da je kapsula ispala iz kamiona duž pustinjske autoceste u Australiji. Doticaj s radioaktivnom kapsulom, upozoravaju znanstvenici, može izazvati opekline kože, bolest zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka.

Srebrna kapsula, ne veća od novčića, izgubljena je negdje uz golemu pustinjsku autocestu u Australiji. Problematično je što ona sadrži visoko radioaktivnu tvar koja se koristi u rudarskoj opremi. Riječ je o ceziju-137, koji emitira i gama i beta zrake. Iz rudarske tvrtke Rio Tinto objavili su ispriku, istaknuvši da podržavaju napore Vlade da se pronađe kapsula, što je ekvivalentno traženju igle u plastu sijena. Rio Tinto je pregledao sve ceste koje vode prema rudniku Gudai-Darri, navodi CNN.

Prema vlastima, kapsula je stavljena u paket 10. siječnja, a izvođač radova 12. siječnja ju je pokupio iz Rio Tintovog rudnika Gudai-Darri, odakle joj se gubi svaki trag. Vjeruju se da je kapsula pala sa stražnjeg dijela kamiona koji je putovao duž 1400 kilometara dugog dijela Velike sjeverne autoceste. Upozoravaju pritom da je mala šanse da se kapsula pronađe jer postoji mogućnost da je kapsula već odnesena dalje od trenutne zone potrage, što može izazvati stvaranje radioaktivnog zdravstvenog rizika za svakoga tko naiđe na nju.

Opasnost za zdravlje 

Doticaj s radioaktivnom kapsulom, upozoravaju znanstvenici, može izazvati opekline kože, bolest zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno izloženi zračenju dulje vrijeme. Iz tvrtke koja pruža savjete o zaštiti od zračenja, Radiation Services WA, objavili su da samo jednosatno stajanje unutar jednog metra od kapsule daje oko 1,6 milisiverta (mSv), što je kao 17 standardnih rendgenskih snimaka prsnog koša.  Ivan Kempson, izvanredni profesor biofizike sa Sveučilišta Južne Australije, rekao je da bi najgori mogući scenarij bio da dijete uzme kapsulu i stavi je u svoj džep.

“Ovo je rijetko, ali moglo bi se dogoditi i događalo se i prije. Bilo je nekih primjera ljudi koji su pronalazili slične stvari i patili od trovanja radijacijom, ali oni su bili mnogo jači od sadašnje kapsule koja nedostaje. Svi smo izloženi stalnoj razini zračenja od stvari oko nas i hrane koju jedemo, ali sada je glavna briga potencijalni utjecaj na zdravlje osobe koja bi to pronašla”, rekao je Kempson.

Radioaktivna 300 godina 

Ako ne pronađu kapsulu, ona bi mogla biti radioaktivna sljedećih 300 godina. Vrijeme poluraspada traje od oko 30 godina, što znači da će se nakon tri desetljeća radioaktivnost kapsule prepoloviti, a nakon 60 godina opet prepoloviti.

“Cezij-137 je obično zatvoreni izvor, što znači da ako nije razbijen, neće kontaminirati tlo ili okoliš. Ako se kapsula nikad ne pronađe, neće kontaminirati niti prenijeti radioaktivnost u okolno tlo”, rekao je Pradip Deb, predavač i dužnosnik za radijacijsku sigurnost na Sveučilištu RMIT u Melbourneu.

U međuremenu, potraga i dalje traje.

 

 

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.