vienna-reyes-gdmTZu7CxNA-unsplash

U Beču planiraju prvi u svijetu testirati primjenu vodika u plinskoj turbini

GREEN_300_listici_sredina

Ugljična neutralnost do 2040.

U glavnom gradu Austrije istražuju nove mogućnosti primjene vodika te ga planiraju dodati prirodnom plinu u stvarnim uvjetima u kombiniranom postrojenju za proizvodnju toplinske i električne energije. Ako se testiranje pokaže uspješnim, to bi moglo imati presudan utjecaj na postizanje energetske tranzicije.

Vodik se smatra ključnim energentom na putu prema klimatskoj neutralnosti, osobito u sektoru proizvodnje energije. Korištenjem obnovljivih izvora energije može se proizvesti “zeleni” vodik koji nema negativan utjecaj na klimu. Bečko gradsko energetsko poduzeće “Wien Energie”, njemački energetski koncern “Rheinenergie”, tvrtka za energetiku “Siemens Energy” i austrijski dobavljač električne energije “VERBUND” stoga istražuju nove mogućnosti primjene vodika.
U kogeneracijskom postrojenju Donaustadt, u kojem se istodobno proizvodi električna i toplinska energija i koje se nalazi u istoimenom bečkom okrugu, zajedno će testirati primjenu vodika u stvarnim uvjetima. Pritom će vodik dodati prirodnom plinu koji se uglavnom koristi kao gorivo u takvim postrojenjima. Bit će to prvi pokušaj dodavanja vodika u velikom kombiniranom postrojenju s plinskom i parnom turbinom. Nedavno je potpisan sporazum o suradnji, a predviđa se da će troškovi projekta iznositi gotovo deset milijuna eura.

“Beč želi biti klimatski neutralan do 2040. Upotreba “zelenih” plinova u našim elektranama ima središnju ulogu u tranziciji u sektoru grijanja i na području zaštite okoliša u našem gradu. Ključan korak prema prelasku iz teorije u praksu činimo prvom probnom primjenom vodika u plinskoj turbini u svijetu. Ovaj projekt prekogranične suradnje služi kao izvrstan primjer za cijelu industriju”, objasnio je Michael Strebl, predsjednik uprave tvrtke “Wien Energie”.

Ako se testiranje pokaže uspješnim, to bi moglo imati presudan utjecaj na postizanje energetske tranzicije. “Ovo je važan korak na putu do klimatski neutralnih mreža centralnog grijanja i proizvodnje električne energije”, kazao je Dieter Steinkamp, predsjednik uprave poduzeća “RheinEnergie”, koji je također objasnio da bi se na ekološki prihvatljiv način moglo grijati nekoliko tisuća kuća i stanova ako im pođe za rukom “zelenijom” učiniti proizvodnju, koja predstavlja srž takvih toplinskih mreža. Direktor tvrtke “VERBUND” Robert Koubek istaknuo je inovacije i suradnju kao odlučujuće faktore u postizanju klimatskih ciljeva, a direktor poduzeća “Siemens Energy Austria” Aleš Prešern naglasio je da su inovativne tehnologije i upotreba vodika ključ u borbi protiv klimatskih promjena.

Prvi test ove vrste u praksi provodit će se u takozvanoj plinskoj turbini za teške uvjete rada ili heavy-duty turbini. Radovi na prilagodbi plinske turbine trebali bi započeti već u proljeće 2022., a nakon završetka radova 2023. godine trebao bi se početi koristiti vodik. Udio vodika najprije bi trebao iznositi 15 posto po volumenu, dok bi se poslije trebao udvostručiti. Već ovim prvim korakom emisija ugljikovog dioksida trebala bi se smanjiti za oko 33.000 tona godišnje. Saznanja dobivena na temelju testiranja primjene vodika bit će od velike važnosti i za razvoj plinskih turbina nove generacije.

PHOTOS BY: Eurocomm PR, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.