U Austriji “isprintan” prvi veganski losos. Biste li ga probali?

GREEN_300_listici_sredina

Revolucija riblje prehrane

Revo Foods predstavio je prvi 3D isprintani losos na biljnoj bazi, a startup kaže da je njihov proizvod namijenjen svim ljubiteljima plodova mora koji traže zdraviju i održiviju opciju.

Taman nakon što smo pogledali Netflixov dokumentarac Seaspiracy i razmišljali o tome čime možemo zamijeniti ribu i ostale morske proizvode, naučili smo kako morski plodovi na biljnoj bazi postaju sve veći trend i da alternativa ima sve više. Jedna od zadnjih u nizu je i veganski losos. Da, dobro ste pročitali. Tržište morskih plodova biljnog podrijetla upravo je dobilo poticaj s 3D tiskanim lososom tvrtke Revo Foods. Ovaj austrijski startup je prošlog mjeseca u Beču predstavio svoj veganski “losos sa stavom”.

Tvrtku su osnovali studenti koji su zajedno radili na projektu s ciljem komercijalizacije veganskih alternativa ribi u Europi. Cilj im je u potpunosti stvoriti teksturu, strukturu, okus i nutritivni profil morskih plodova poput lososa i tune, ali sa 100% sastojaka na biljnoj bazi. Za razliku od konvencionalne akvakulture, ovaj startup nudi verziju koja ne sadrži teške metale, antibiotike i ne doprinosi zagađivanju plastikom.

Budućnost morskih plodova je stigla“, napisala je tvrtka u objavi na Facebooku. “Nakon bezbroj sati provedenih na istraživanju i razvoju, sretni smo što možemo objaviti da su ovdje prvi svjetski morski plodovi na biljnoj osnovi printani 3D tehnikom!”. Revo Foods veganski losos dolazi u dvije sorte: dimljeni file i kremasti namaz. Ovaj losos na biljnoj bazi bogat je bjelančevinama, omega 3, prehrambenim vlaknima i vitaminom B12. Tvrtka za izradu svojih proizvoda koristi samo 11 sastojaka, uključujući proteine graška, ekstrakte algi, biljna ulja i citrusna vlakna. Kroz svoj postupak 3D ispisa, tvrtka je uspjela stvoriti teksturu, izgled i osjećaj tradicionalnog lososa u ustima.

Misija Revo Fooda je zaustaviti prekomjerni ribolov i uništavanje oceana. Vjeruju da njihov proizvod nudi očitu prednost u dva aspekta: zdravlju i održivosti. Nažalost, losos iz industrijske akvakulture jako je zagađen teškim metalima poput žive, mikroplastikom, PCB-ima (polikloriranim bifenilima) i drugim štetnim tvarima. Velika upotreba antibiotika i hormona rasta u akvakulturi dovodi do nakupljanja tih tvari u mesu ribe. A još jedan od većih problema u industriji je i širenje parazita, poput Lepeophtheirus salmonis. Što se tiče održivosti, nažalost industrijska akvakultura lososa dovodi do nitrifikacije i zakiseljavanja oceana, a hrana za ribe sastoji se od 30% ili više divlje ulovljene ribe, što također pridonosi prekomjernom ribolovu. Industrija također koristi pesticide, koji mogu štetiti okolišu. 

Tvrtka planira lansirati svoje proizvode s 3D tiskanim lososom u Austriji krajem ljeta ili jeseni, te se proširiti diljem Europe 2022. godine. Najavljuju kako već imaju jaku partnersku mrežu distributera u različitim europskim zemljama, ali se raduju i zainteresiranim restoranima koji žele ponuditi ovu riblju alternativu i u svojim objektima. Nadamo se da će se i u Hrvatskoj moći pronaći ovakva revolucionarna ponuda, a do tada ih pratite na njihovoj Facebook i Instagram stranici kako biste saznali najnovije informacije i pratili njihov napredak.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.