U Australiji se gradi najzelenija stambena zgrada na svijetu. Pogledajte kako će izgledati…

GREEN_300_listici_sredina

Zgrada koja u grad vraća zelenilo

Zgrada "Urbana šuma", koju je dizajnirao Koichi Takada Architects i razvila tvrtka Aria Property Group, dobila je odobrenje za izgradnju u južnom Brisbaneu, Australija. U zgradi od 20 katova bit će smješteno 194 stana, a svi će biti ukrašeni raskošnim okomitim vrtnim balkonima.

Nova zgrada koja će u budućnosti “niknuti” u Australiji bit će zelena oaza za njezine stanovnike, ali i prolaznike. Na samom dnu zgrade nalazit će se botanički vrt, a ovisno o vrstama biljaka koje će biti integrirane u konačni dizajn, zgrada ima mogućnost poprimiti nekoliko oblika zbog čega će biti i vizualno jako efektna. Možda će izgledati poput bonsai stabla sa svojim valovitim balkonima, a možda će izgledati mistično poput obraslih hramova u džungli Kambodže. “Podizanjem podija, razina tla postaje produžetak okolnih parkova, vraćajući zajednici 1.642 četvorna metra javnog parka”, rekli su dizajneri o tome zašto su podigli zgradu na stupove.

Ambicija zgrade je da bude najzelenija stambena zgrada na svijetu, ciljajući na 6 zvjezdica Green Star prema sustavu ocjenjivanja održivosti projekata u svim fazama. Ostale održive značajke uključuju solarne ploče za proizvodnju obnovljive energije, vrtove koji se navodnjavaju prikupljenom kišnicom i viškom vode, kompenzaciju ugljika i korištenje visokokvalitetnih materijala iz održivih izvora čije održavanje nije zahtjevno. Budući da se radi o niskoenergetskoj zgradi s visokom učinkovitošću vode, smanjuju se i operativni troškovi.

Posebno atraktivni su balkoni jer je svaki dizajniran s drugačijim oblikom i veličinom, što će još više doći do izražaja kada biljke na njima budu u punom cvatu. Plan je da “živa fasada” sadrži 550 stabala i 25.000 biljaka odabranih od 251 autohtonih vrsta. Ovi vertikalni vrtovi su dizajnirani s ciljem stvaranja hlada ali i prirodne toplinske i solarne izolacije za stanare, a informacijski centar u predvorju sadržavat će detalje o dizajnu zgrade i o biljnoj bioraznolikosti. Vertikalna sadnja u visokim zgradama dio je novog pokreta kojim arhitekti vraćaju zelenilo, bioraznolikost, kisik i benefite za mentalno zdravlje u gradski život visoke gustoće. Osim toga, krajolik koji stvara nije samo atraktivna značajka, već je dinamična, aktivna komponenta održive zgrade, povećavajući biološku raznolikost i smanjujući ekološki otisak grada.

Osim toga, stanari će moći uživati u zajedničkom prostoru na zadnjem katu s fenomenalnim pogledom na grad Brisbane. Zajednički prostor ima i bazen, a njegov cilj je ponovno oživjeti koncept zajednice unutar stambene zgrade i stvoriti prostor za društvenu interakciju za ljude koji se ponekad osjećaju usamljeni u tako velikim zgradama. “Jedan zaključak iz krize pandemije COVID-19 je spoznaja da smo svi živa bića”, rekli su iz Koichi Takada Architects. “Ovdje smo da živimo, a ne da prkosimo smrti na neki način. Naša arhitektura bi trebala činiti isto.”

PHOTOS BY: Koichi Takada Architects; Koichi Takada Architects / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.