australijaa

U Australiji izmjerena rekordna temperatura od 50,7 Celzijeva stupnja

GREEN_300_listici_sredina

Najveće temperature od kad je mjerenja

Australija mjeri sve više temperature. Novi rekord prešao je 50 Celzijevih stupnjeva, a tamošnji meteorološki zavod najavljuje još i više temperature.

Zabačeni obalni grad u zapadnoj Australiji oborio je sve rekorde kao najtopliji dan u zemlji s 50,7 Celzijevih stupnjeva, no ovi bi rekordi ovih dana ponovno bi mogli biti srušeni jer najavljuju još više temperature u toj regiji. Rekord je postavljen 1960. godine i sve do danas nije srušen.  Također, ova temperatura jednaka je najvišoj temperaturi ikada zabilježenoj na južnoj hemisferi koju je potvrdio i tamošnji Zavod za meteorologiju. Ozbiljni toplinski val lebdio je nad regijom već nekoliko dana, a stručnjaci kažu da je nakupljanje toplog zraka uzrokovano nedostatkom grmljavinskog nevremena. Božić 2021. također je bio najtopliji otkako su počeli zapisi prije više od stoljeća.

Izvještaji lokalnih medija kažu da je ovogodišnja količina oborina bila između 0 i 50 milimetara do studenog i prosinca i to je znatno ispod normalne razine. Prosječna temperatura za ovo doba godine obično je oko 36 Celzijevih stupnjeva. Velike vrućine uzrokuju i požare, a zapadna Australija već je doživjela velike požare u prosincu prošle godine, kada je 6.000 hektara zemlje izgorjelo u blizini rijeke Margaret, izvan grada Pertha. Prijavljeni rekordni iznos dolazi nakon što je europska klimatska agencija Copernicus potvrdila da je posljednjih sedam godina bilo najtoplijih na svijetu. Globalno gledano, prošla je godina bila 0,3 C toplija od prosječne temperature između 1991. i 2020. Bila je također masivnih 1,1 do 1,2 stupnja iznad predindustrijske razine. Izvješće je također zabilježilo i koncentracije stakleničkih plinova.

Naglo povećanje razine metana u atmosferi bilo je posebno zabrinjavajuće jer plin ima 80 puta veću snagu zagrijavanja od CO2 u kratkom roku. Direktor službe za praćenje atmosfere Copernicus Vincent-Henri Peuch rekao je da je povećanje dvostruko više od onoga što je agencija očekivala. “Velika je zabrinutost jer ne razumijemo točno što se događa”, zaključio je za strane medije Peuch.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.