ciscenje-drave-slika-1

U akciji čišćenja Drave prikupljeno više od tone otpada

GREEN_300_listici_sredina

Nizak vodostaj otkrio golemo onečišćenje

Rekordno nizak vodostaj Drave prava je prilika za očistiti njezino korito i obale. Grad Osijek u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskom vodama organizirao je čišćenje od Zimske luke do Željezničkog mosta. Djelatnicima UNIKOM-a i roniocima u čišćenju se pridružio osječki gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima.

“Proteklih dana vodostaj rijeke Drave dosegnuo je svoj povijesni minimum od minus 172 centimetra. Nizak vodostaj otkrio je i brojne predmete. Na žalost nije riječ o skrivenom blagu, već uglavnom otpadu. Zato smo zajedno s Hrvatskim vodama odlučili iskoristiti ovaj trenutak i očistiti korito i obalu Drave na potezu od Zimske luke do Željezničkog mosta. Sav otpad kojega ovdje danas skupimo razvrstat ćemo. Podsjećam, Osijek je po odvojenom prikupljanju otpada najbolji od svih velikih hrvatskih gradova. S 51,9% pri samom smo državnom vrhu i jedini smo veliki grad koji zbog toga nije platio kaznu. Na tome sam posebno zahvalan sugrađanima. Da Osječani rado recikliraju svjedoči i podatak da naša reciklažna dvorišta prošle godine bilježe više od 100 tisuća posjeta”, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Ovom akcijom čišćenja prikupljeno je više od tone otpada, od automobilskih guma, stolica, pletenih fotelja, do suncobrana i stalaka. “Klimatske promjene su vidljive i uzimaju danak, drago mi je da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem prati situaciju i svojim primjerom poziva i građane na odgovorno ponašanje. Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima, pa tako Osječko-baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo”, rekao je zamjenik župana Mato Lukić tijekom akcije čišćenja Drave.

“Svjedoci smo klimatskih promjena i zato se moramo na novi način odnositi prema rijeci Dravi. Na ovaj način šaljemo i na simboličnoj i na praktičnoj razini koliko je potrebno njezino održavanje. Želio bi pohvaliti građane Osijeka. Pratim situaciju protočnosti i ipak moram reći da je situacija bolja nego u drugim mjestima”, izjavio je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

Ovom akcijom još jednom se šalje poruka da je Osijek s pravom proglašen hrvatskim Eko-cityjem. Uz to Sakuntalin park najljepši je park u Hrvatskoj, a kad se uskoro spoji Donji i Gornji Grad Osijek će imati najdužu šetnicu u ovom dijelu Europe. Zato je važno da Promenada ima i najljepši pogled na čistu obalu rijeke Drave.

Izvor: www.osijek.hr

PHOTOS BY: www.osijek.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.