ada4e9dd-a5e0-40c6-8ecd-038ac83e17f3_Orca_Launch_Website-Image

Tvornica za “usisavanje” ugljika kreće u pogon na Islandu

GREEN_300_listici_sredina

Godišnje će iz zraka izdvojiti 4000 tona CO2

Najveća svjetska tvornica izgrađena isključivo za potrebe izvlačenja ugljičnog dioksida iz atmosfere i njegovog skladištenja, kreće u pogon na Islandu. Izgrađena u geotermalnom parku u Hellisheidiju, tvrtka se nada da je ovo samo odskočna daska neophodna za povećanje modela do 80 puta, a time i uklanjanje milijuna tona CO2 do kraja desetljeća.

Nova tvornica za usisavanje ugljika Orca samo je jedno od brojnih rješenja protiv klimatskih promjena koje nudi islandska tvrtka Carbfix. Tvornica iz zraka uzima CO2 prije nego što odvoji ugljik od kisika, pomiješa ga s vodom i pošalje duboko pod zemljom u bazaltne stijene gdje se mineralizira. Sa 16 lokacija koje recikliraju CO2, Climeworks, švicarska tvrtka koja je Orci isporučila ventilatore za unos CO2, iznimno je uzbuđena što je sudjelovala u projektu koji će trajno ukloniti ugljik, a ne samo ga reciklirati.

Kažu da se zelena tehnologija može lako reproducirati i proširiti, gdje god je dostupna obnovljiva energija i skladište za nju. Orca je izgrađena uz lokalnu geotermalnu elektranu, tako da u potpunosti radi na obnovljivoj energiji.
Tvrtka kaže da svake godine može izvući 4.000 tona CO2 iz atmosfere, što je ekvivalent oduzimanja 870 automobila s ceste godišnje. Samo po sebi, to je mali utjecaj za 10-15 milijuna dolara potrebnih za izgradnju, ali kako se na tvrtke sve više vrši pritisak da osiguraju kompenzacije ugljika za svoje poslovanje, tehnologija nudi veliku privlačnost ako se smanje troškovi i poveća proizvodnja.

Na primjer, kompenziranje emisija sadnjom stabala odlično je, ali potrebno je 50 godina da stablo prikupi dovoljno CO2 da ga zapravo sekvestrira. Ako stablo ugine prije tog razdoblja, ispada da tvrtka nije učinila ništa. Kanadska tvrtka Carbon Engineering, koja je od vlade dobila 25 milijuna dolara financiranja, gradi tehnologiju koja izravno hvata CO2 iz zraka i skladišti ga kao komprimirani plin, ili stvara gorivo gotovo ugljično neutralno. Trenutno grade ono što nazivaju najvećom svjetskom tvornicom za izravni zahvat zraka na jugozapadu SAD -a koja će, kada bude u funkciji, svake godine ukloniti više od 1 milijun tona ugljičnog dioksida iz atmosfere, otprilike isto kao i 40 milijuna zrelih stabala. No za Carbfix je znanje da se ugljik skladišti u obliku magmatskih ili metamorfnih stijena duboko pod zemljom i neće izbiti na površinu stotinama milijuna godina, najuvjerljiviji način pokazivanja njihove predanosti rješavanju klimatske krize.

PHOTOS BY: Climeworks, Carbfix / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.