Turbine sljedeće generacije bit će postavljene na istočnoj obali Engleske

GREEN_300_listici_sredina

Napajat će milijune domova

Siemens Gamesa Renewable Energy dobio je priliku opskrbiti i instalirati turbine za East Anglia Hub, pomorsku vjetroelektranu na istočnoj obali Engleske.

Programer projekta Scottish Power Renewables rekao je da je plan koristiti više od 200 “turbina sljedeće generacije” te ih je opisao kao “neke od najsnažnijih i najproduktivnijih na svijetu”. Prema tvrtki, koja je dio Iberdrola Grupe, moći će proizvesti čak 3,1 gigavat sati (GW) obnovljive energije, a pritom će napajati milijune domova. Ako će sve teći kako je planirano, izgradnja bi trebala započeti 2023., a završiti 2026. godine.
East Anglia Hub, vrijedan 6,5 milijardi funti, jedan je od nekoliko velikih pomorskih vjetroelektrana koji se planiraju u Velikoj Britaniji, gdje vlasti žele povećati kapacitet vjetrova na moru na 40 GW do 2030. godine. Operativni kapacitet vjetrova na moru u Velikoj Britaniji trenutno je malo veći od 10,4 GW. Prošlog listopada britanski premijer Boris Johnson rekao je da želi da ta zemlja postane “svjetski lider u jeftinoj čistoj proizvodnji električne energije”. Ostali projekti u pripremi uključuju vjetroelektranu Dogger Bank koja će se nalaziti u vodama na sjeveroistočnoj obali Engleske i snage će biti 3,6 GW. Trenutni objekti koji su u pogonu uključuju Hornsea Project One, u vodama pokraj Yorkshirea u Engleskoj, koji ima kapacitet od 1,2 GW.


Ujedinjeno Kraljevstvo nije jedina zemlja u kojoj snaga vjetra počinje igrati sve važniju ulogu. Američka Uprava za energetske informacije priopćila da je dnevna proizvodnja električne energije iz vjetra dosegnula rekordnih 1,76 milijuna megavat-sati 23. prosinca 2020. To je, dodao je EIA, predstavljalo “oko 17% ukupne proizvodnje električne energije tog dana”. “U prosjeku EIA procjenjuje da je vjetar činio “9% američke proizvodnje električne energije u 2020. godini”, nastavio je. Što se tiče priobalnog vjetra, Amerika još uvijek ima nekoliko načina prije nego što sustigne Ujedinjeno Kraljevstvo. Prva pučinska vjetroelektrana u SAD-u, vjetroelektrana Block Island snage 30 megavata i pet turbina, započela je komercijalne operacije tek 2016. godine.

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), u 2019. godini u Europi je proizvedeno ukupno 3486,1 TWh električne energije od čega je 442 TWh proizvedeno u vjetroelektranama (12,7 posto). Za usporedbu, udio hidroelektrana je 17 posto, sunčane elektrane proizvele su 4,1 posto, a najviše proizvedene električne energije dolazi iz plinskih elektrana (20,3 posto). Na domaćem tržištu je u 2019. godini proizvedeno ukupno 12120 GWh električne energije od čega 1433 GWh (11,8 posto) u vjetroelektranama.
Ostaje nam pričekati i otkriti mogu li vjetar i sunce zamijeniti dosadašnje načine proizvodnje električne energije u Hrvatskoj te koliko će nam vremena biti potrebno za postizanje britanskih brojki.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.