Trud oko ove temperamentne biljke itekako se isplati

GREEN_300_listici_sredina

Nas je osvojila na prvi pogled

Baš poput vile Zvončice u poznatoj bajci "Petar Pan", Fitonija umire ako ne dobije dovoljno pažnje. Jedna je od onih biljaka koje brzo krenu venuti kada ih ne zalijevate redovito, a onda odmah ožive prvom kapljicom vode. Možda je pomalo dramatična, ali toliko je lijepa da joj je sve oprošteno.

Fitonija je otporna višegodišnja biljka niskog rasta. Diljem svijeta proširila se iz Južne Amerike, točnije iz Perua, gdje je pronađena i determinirana polovicom 19. stoljeća. Niskog je i krhkog rasta, naraste 10 cm u visinu i oko 30-tak u širinu. Listovi su ovalni, dugi do 6 cm, prekriveni sitnim žilama, a nas je najviše oduševila žilicama ružičaste boje. Cvjetovi su sitni i bijeli, ali zapravo ih trebate ukloniti kada se pojave jer štete ljepoti ovih upečatljivih listova.


Iako djeluje ljupko, ova biljčica zapravo je dosta temperamentna I zahtjeva dosta vaše pažnje. Naime, njezin atraktivni izgled ovisi o redovitoj njezi. Ako zanemarite zalijevanje, Fitonija će vam to itekako dati do znanja i skoro momentalno početi venuti. Ali ne brinite! Čim dobije vodu, odmah će živnuti.

S obzirom na to da je na prirodnim staništima pokrivačica tla, ne voli jako svjetlo niti izravno sunce. Najvažniji čimbenik prilikom uzgoja ove vrste je vlaga. Kako bi biljka što bolje uspijevala, smjestite je na prirodno vlažna mjesta poput kupaonice ili terarija. Budući da su terariji u zadnje vrijeme postali popularni, Fitoniju također sve češće u njima viđamo jer u njima dobro uspijevaju.

Možda će vam se to činiti naporno, ali preporučujemo da svakodnevno provjeravajte biljku dodirujući tlo. Ono na dodir treba biti vlažan, ali ne u potpunosti zasićen vodom. Ako je čak malo suho, dodajte još vode. Ali svejedno pripazite da ne dodate previše. Fitoniju zalijevajte svaki dan ili svaki drugi dan tijekom ljetnih mjeseci, a dva ili tri puta tjedno tijekom zime. Možda ćete morati malo eksperimentirati kako biste vidjeli što joj najviše odgovara. Ako lišće požuti, znat ćete da ste ju prekomjerno zalijevali pa pripazite.

Znam da su biljke s ružičastim listovima sada “in”, ali nemojte kupovati biljku samo kako bi se dobro uklopila u vaš Instagram feed. Fitonija je prava “drama queen” i neće dozvoliti da ju zaboravite, ali zato će vas za trud nagraditi kao vrlo upečatljiv i jedinstven detalj u bilo kojoj prostoriji.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.