This woman is a perfect housewife

PERWOLL DONOSI

Trikovi pomoću kojih će vaša odjeća dulje vrijeme izgledati kao nova!

GREEN_300_listici_sredina

Možda ni ne znate da griješite...

Pranje odjeće čini se kao jednostavan zadatak koji gotovo svakodnevno obavljamo, ali možda radimo greške zbog kojih štetimo odjeći zbog čega ona već nakon par pranja izgleda staro. Donosimo nekoliko načina kako to spriječiti.

Odjeća košta puno novaca i zato želimo da nam što dulje traje. Nedavno istraživanje pokazalo je da je 39% ispitanika planiralo novi kupljeni odjevni predmet nositi više od 30 puta, ali u stvarnosti je njih čak 40% taj predmet nosilo svega 10 puta prije nego je bačeno. Gotovo 70% njih je reklo da odjeća nakon nekog vremena promijeni oblik, izblijedi ili izgleda staro i zbog toga su je se riješili. Ohrabrujuće je što je 85% izjavilo da je spremno promijeniti navike kako bi odjeću mogli nositi dulje vrijeme. Kako bismo bili sigurni da na odjeću ne bacamo uzaludno novac, donosimo nekoliko načina kako pravilno oprati odjeću u perilici da ona što dulje ostane u vašem ormaru.

Razdvojite odjeću po bojama i tkaninama

Odvojite tamnu odjeću od bijele kako se boja ne bi prenijela po drugim odjevnim predmetima. Također, trebali biste izbjegavati miješanje sintetičke odjeće ili osjetljivih predmeta s grubim materijalima poput ručnika ili traperica. Grubi materijali u perilici mogu oštetiti one osjetljivije. Na primjer, bijele predmete poput košulja, ručnika i posteljine treba prati odvojeno od ostalih boja.

Odaberite pravi deterdžent i nemojte pretjerivati s količinom

Uvijek trebate čitati preporuke proizvođača deterdženta u kojima je navedeno koliko ga je potrebno prilikom pranja. Iznos se obično temelji na količini odjeće koju perete. Ako ste kojim slučajem izgubili čep od deterdženta, nemojte iz boce uliti preveliku količinu deterdženta u perilicu. Previše deterdženta može uzrokovati kvarove na perilici, a može i ostaviti tragove na odjeći i oštetiti vlakna. Uostalom, ne znači da će vam odjeća biti čišća ako koristite više deterdženta. Osim toga, birajte deterdžent koji će biti nježan prema vašoj odjeći i koji će pomoći odjeći vratiti stari sjaj.

Odaberite pravi ciklus

Perilice rublja imaju različite cikluse s razlogom. Svaki je dizajniran da pruži najbolje performanse čišćenja određenih vrsta odjeće. Na primjer, ciklus za osjetljivu robu koristit će hladniju vodu kako bi se spriječilo skupljanje materijala. Općenito je dobro za znati da je bolje koristiti hladniju vodu. Ako odjeću operete na 30 stupnjeva umjesto na 40, produžit ćete joj vijek trajanja.

Nemojte pretrpati perilicu

Ovo smo vjerojatno svi već nekoliko puta učinili. Kada se želite što brže riješiti prljave odjeće iz korpe, samo ju prenesete u perilicu. Ali to nije dobro za odjeću i perilicu. Pojedini komadi odjeće će se teže oprati ili se neće oprati pravilno i deterdžent neće doći do svakog od njih. Perilicu biste trebali napuniti otprilike tri četvrtine, ali po potrebi možete staviti i manju količinu.

Izvadite odjeću iz perilice

Čak i ako imate izvrsno pamćenje, barem jednom vam se dogodilo da ste mokru odjeću ostavili da „sjedi“ u perilici. Možda se to ne čini velikim problemom, ali to bi moglo imati negativne posljedice na vašu odjeću. Što dulje tamo sjedi, vaša odjeća se sve više gužva. Može poprimiti neugodne mirise ili se na njoj može razviti plijesan. Uvijek perite odjeću kada ste kod kuće ili kada može netko od ukućana iznijeti odjeću na sušenje. Ako nemate perilicu koja vam javi kada je gotova, na mobitel postaviti alarm kao podsjetnik.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.