Tri jednostavne stvari koje možete učiniti za Srpanj bez plastike

GREEN_300_listici_sredina

Pridružite se izazovu!

Srpanj bez plastike je godišnji globalni pokret koji potiče ljude da smanje potrošnju plastike barem jedan mjesec. Pokret je počeo skromno 2011. godine u Australiji, ali je uspio narasti na broj od 326 milijuna ljudi koliko ih se priključilo prošle godine. Ove godine se nadamo još većem odazivu, a donosimo vam jednostavne načine na koje se i vi možete pridružiti pokretu.

Organizacija koja je pokrenula Plastic Free July (Srpanj bez plastike) želi inspirirati ljude da razmotre svoju svakodnevnu upotrebu plastike i naprave male promjene u načinu života. Svi već znamo posljedice plastike na naš planet, kako sva plastika ikad napravljena još uvijek postoji, da je samo 10% ikad proizvedene plastike reciklirano, kako njezine mikročestice ulaze u naše vode, pa tako i naše tijelo, guše životinje kao i prirodu.

Iako se nekima ovo može činiti kao težak izazov, ne na način da je teško reći ne plastici već da ju je jednostavno teško izbjeći ili čak jednostavno kupiti namirnice bez nje, ne znači da ne biste trebali ni pokušati. Bit će malo teže, ali vam sa sigurnošću možemo reći da je moguće. Ako vam to išta znači, znajte da nećete biti sami već da ćete biti dio zajednice koja se bori za bolji planet. Nitko ne traži da riskirate svoje zdravlje ili da se svađate s lokalnim prodavačima, ali da barem date sve od sebe da smanjite kupnju plastičnih proizvoda. Ako niste sigurni gdje početi, donosimo vam tri jednostavna prijedloga što možete učiniti ovaj mjesec.

Počnite s jednom stvari

Vjerojatno može biti pomalo zastrašujuće napraviti nagle promjene i sve odjednom, no znajte da to nije cilj. Ne morate ništa odjednom i ne morate odmah sve. No probajte se odlučiti za početak za jednu stvar koju više nećete koristiti. To može biti plastična boca, prozirna folija, plastične vrećice za hranu i slično. Ako niste sigurni i dalje, mi vam možemo predložiti neka to bude plastična boca. Ovo ne bi trebalo biti toliko teško jer vrlo lako možete nabaviti vodu ili drugo piće u raznim drugim oblicima – od stakla, limenke ili jednostavno ponijeti od doma.

Recite “ne”

Druga stvar se ne mora ni nazvati odricanjem, jer sve što trebate je reći “ne” kada vam netko ponudi nešto napravljeno od plastike, a što ćete ili koristiti jednom ili čak odmah baciti. Kada naručite piće u kafiću, recite da ga želite bez slamke. Kada uzimate hranu za van i ponude vam plastični beštek recite da ga ne želite. Kada uzmete kavu za van, recite ne plastičnom poklopcu. To su samo neki primjeri koji na vas neće imati nikakav utjecaj dok na naš planet hoće.

Zamijenite

Kada krenete u kupnju namirnica zamijenite supermarket s tržnicom, ponesite svoje vrećice i obavite kupnju bez ikakvih dodatnih pakiranja. Tamo čak možete i tražiti škarnicl ako već nemate dovoljno vrećica, pa ćete kupnju i dalje moći obaviti bez plastike. No kada ipak morate otići u trgovinu, potražite zamjenu za uobičajene proizvode. Umjesto riže ili tjestenine u plastičnom pakiranju, odaberite onu u kartonskom. Birajte hranu u staklenkama, konzervama ili čak u tetrapaku, a idealno kupite sve svježe. Kad je u pitanju kozmetika, isprobajte isto. Umjesto gela za tuširanje u plastičnom pakiranju isprobajte sapun u eko pakiranju, kruti šampon, zamijenite blazinice za čišćenje lica s onim višekratnim i slično.

Odricanje od plastike ne znači da se morate odreći i svih stvari na koje ste se navikli, već jednostavno ih zamijenite ili potražite drugo ekološko pakiranje za istu stvar. No na kraju, bitno je samo krenuti, pa makar s jednom promjenom koja će dugoročno imati velik utjecaj.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.