Travanj je! Izazivamo vas na najzeleniji 30-dnevni izazov!

GREEN_300_listici_sredina

Svaki dan napravite jednu zadanu zelenu aktivnost

Ispišite kalendar! Držite ga na hladnjaku, za radnim stolom na poslu, ili na noćnom ormariću. Pogledajte ga svako jutro ili večer kako biste znali koju malu aktivnost trebate uraditi sljedeću. Prekrižite svaki dan ono učinjeno i postanite zadovoljniji. I zeleniji!

Novih 30 dana je pred nama. Budi se priroda. Budi se i naš organizam. Probudite i vi svoju zelenu savjest.

Kažu da je dovoljan 21 dan kako bi usvojili neku novu naviku odnosno riješili se nekih starih (loših) rutina. Mi vam dajemo 30 dana i 30 šansi da postanete zeleniji, osviješteniji i, na kraju krajeva, zadovoljniji! Prihvatite ovaj 30-dnevni izazov, jer prelazak na zeleniji način življenja sa sobom nosi brojne prednosti! Spremni?

Izazov 1: Višekratna bočica za vodu

Umjesto da zgrabite plastičnu bocu s vodom, upotrijebite bocu za višekratnu upotrebu. Kada plastične boce s vodom završe na odlagalištu otpada, trebat će joj otprilike 450 godina da se razgradi.

 

Izazov 2: Kraće tuširanje ili otvaranje slavine

Kraćim, “brzinskim” tuširanjem smanjuje se potrošnja vode. Znamo da ovo može utjecati na ono slatko vrijeme koje imate samo za sebe, ali postoje i drugi načini da uživate u svojoj wellness rutini. Radije stavite masku na lice ili zapjevajte ispred ogledala!

Izazov 3: Kupite lokalno

Kupovinom lokalnog kad god je to moguće smanjuje se utjecaj emisija ugljika potrebnih za uvoz proizvoda iz cijelog svijeta.

Izazov 4: Nema više slamki

Slamke su štetna plastika za jednokratnu (i prekratku) upotrebu koja negativno utječe na okoliš, posebno oceane. Zamijenite jednokratnu slamu metalnom ili onom od bambusa. Ili ih jednostavno preskočite i nazdravite toj odluci omiljenim koktelom!

Izazov 5: Educirajte se i raspitajte oko recikliranja

Budimo iskreni, recikliranje i odvoz otpada teme su o kojima znamo tek nešto. Danas izdvojite malo vremena i istražite standarde recikliranja u vašem mjestu kako biste bili sigurni da pravilno reciklirate. Jeste li znali da se vaš mobitel može reciklirati? Jeste li znali da onaj višak odjeće kojeg se želite riješiti imate kamo odnijeti? Educirajte se o svim mogućnostima rješavanja otpada.

Izazov 6: Računi i potvrde su za e-mail

Svuda oko nas papirići! Računi, potvrde, dopisi. Ako postoji mogućnost da svoje papire preselite na mjesto zvano e-mail, odaberite ju!

Izazov 7: Koristite vrećice za višekratnu upotrebu

Danas u kupovinu krenite s platnenom vrećicom! A onda to nastavite raditi i svaki sljedeći dan. Upotreba plastične vrećice od danas postaje veliko NE. To vam govore naše šume, planine, rijeke, mora i životinje.

Izazov 8: Donirajte odjeću

Kad odlučite da vam odjevni predmet više nije potreban, donirajte ga! Udruge, humanitarni pokreti, obitelj lošijeg imovinskog stanja u vašem kvartu – svi oni bit će vam zahvalni.

Izazov 9: Objesite odjeću da se osuši

Ostavite odjeću da se osuši na zraku kako biste izbjegli prekomjerno trošenje energije! Znamo da u ovo užurbano vrijeme današnjice sušilica znači spas, ali jedan dan u mjesecu nije prevelika žrtva.

Izazov 10: U shopping na rinfuzu

Trebaju vam zobene pahuljice, pirovo brašno, banane i bademi? A da sve te namirnice kupite rinfuzno i izbjegnete nepotrebna pakiranja? Postoji jako puno namirnica koje možete pohraniti u vaše staklenke pa barem danas preskočite kutijice, vrećice i slične ambalaže te krenite u shopping na rinfuzu!

Izazov 11: Operite pakiranja za reciklažu

Koliko puta ste u vrećicu u koju bacate plastiku i metal ubacili prljavu konzervu od tune ili masnu bočicu od ulja? Ako dobro operete i osušite staru plastičnu ili metalnu ambalažu, možete bit sigurni kako u reciklaži neće odbiti materijal, jer je previše kontaminiran za obradu u  pogonu za reciklažu. Ako je prljava, ambalaža se šalje na klasično odlagalište otpada, a time ste napravili jedno veliko “ništa”.

Izazov 12: Ne trošite vodu bespotrebno

Voda je vitalna za život, pokušajte je ne rasipati! Isključite slavinu kada se ne koristi. Dok perete zube, sapunate ruke, ribate suđe, šamponirate kosu, voda jednostavno treba biti zatvorena. Jednostavnije ne može!

 

Izazov 13: Kupnja održivih brendova

Svaka kupnja je bitna. Održiva kupnja znači da podržavate proizvode izrađene etički. Ako kupujemo odjeću vodimo računa da biramo održive materijale i kupujemo stvarno ono nužno, a isto vrijedi i za hranu kako nam se ne bi pokvarila ili strunula. To isto može vrijediti i kod odabira kozmetike, higijenskih potrepština pa čak i dekoracija.

Izazov 14: Hladan tuš

Ovo neće biti lako, ALI što ako vam kažemo da je sjajno za cirkulaciju, za uspješniju borbu protiv celulita i za zdraviju kožu? Za zagrijavanje vode potrebna je energija pa današnjim hladnim tuširanjem možete smanjiti potrošnju energije. A ako pjevate pod tušem, danas će vaše glasovne mogućnosti posebno doći do izražaja.

Izazov 15: Reciklirajte 5 predmeta

Recikliranjem preusmjeravate “višak” s odlagališta otpada i dajete mu šansu da se pretvori u novi predmet. Budite dio rješenja, a ne onečišćenja! Kutija za cipele može postati genijalna dječja igračka, a stari ormarić za cipele odlična vrtna dekoracija. Jeste li spremni za malo kreativnosti?

Izazov 16: Ugasite svjetla

Ne ostavljajte upaljeno svjetlo u kupaoni. Ne, ne treba vam ona lampica u hodniku dok gledate televiziju! Isključivanje svjetla još je jedan jednostavan način za smanjenje potrošnje energije. Računi će vam biti zahvalni!

Izazov 17: Oprostite se od suvišnih vrećica

Plastične vrećice u koje ubacujete voće i povrće pa ih važete u supermarketima više nisu u modi. Izvagajte odvojeno ono što ste kupili i stavite u svoje platnene ili papirnate vrećice. Lako je, uistinu!

 

Izazov 18: Ekološki prihvatljiv prijevoz

Danas je došao red na bicikl, šetnju, rolanje, javni prijevoz! Postoji toliko mnogo ekoloških mogućnosti prijevoza pa barem danas nemojte sjesti u auto.

Izazov 19: Šalica za višekratnu upotrebu

Ako izađete po kavu ili čaj, ponesite svoju šalicu za višekratnu upotrebu! Papirnata, od bambusa, staklena – kakva god bila, bolja je od skupljanja bespotrebnog smeća.

Izazov 20: Kupite rabljeno

Ne kažu bezveze da je otpad jedne osobe je blago za drugu osobu. Second hand shopovi kriju sjajne dizajnerske komade, antikvarijati odličan dekor za dom, a i stara stolica koju prijateljica želi baciti može postati odličan stalak za biljke na vašem balkonu.

Izazov 21: Potpišite neku ekološku peticiju

Zemlja je lijepo mjesto za koje se vrijedi boriti! U slobodno vrijeme pronađite peticiju koja vam se sviđa i potpišite je kako biste pokazali podršku! Protiv pasa na lancima ili ona protiv plastičnih vrećica? Ili obje?

Izazov 22: Pravilno bacanje organskog otpada

Višak hrane je nešto s čime se svi suočavamo. Ako ga već mora biti, neka bude odbačen na pravo mjesto. Ali prije nego bacite ostatke iz hladnjaka, zapitajte se “mogu li ovo pretvoriti u popečke?”. Naravno da možeš.

Izazov 23: Educirajte prijatelja o recikliranju

Ako nešto naučite, prenesite to nekome drugome! “Reciklirajmo” učenje!

Izazov 24: Napravite svoj peeling ili kupku

Himalajska sol odličan je peeling, kokosovo ulje sjajna maska za kosu, a talog kave najbolja masaža protiv celulita. Vidite, ne morate za baš svaku kozmetiku krenuti u dućan. Prirodno i homemade – to volimo!

Izazov 25: Ponovno upotrijebite predmete koji se mogu reciklirati

Pronađite kreativca u sebi za nešto što se može reciklirati! Na primjer, limenka može biti genijalna industrial vaza, a staklenka od pasirane rajčice odlično “spremište” za homemade scrub za tijelo kojeg ste napravili.

Izazov 26: Bez mesa danas

Za doručak zobene pahuljice s puno voća, za ručak povrtni rižoto, a za večeru hrskava salata s puno povrća. Kroz dan grickajte orašaste plodove, jedite voće i nagradite se sladoledom. Lako je, zar ne!?

Izazov 27: Bez printanja, molimo

Digitalizacija je pokazala jednu jako dobru zelenu stranu sebe – smanjeni otpad papira ukoliko ne printate mailove, dopise, potvrde, ulaznice i račune.

Izazov 28: Koristite perilicu posuđa umjesto ručnog pranja posuđa

Izbjegavajte upotrebu viška vode. Perilice posuđa učinkovit su način čišćenja što više posuđa. Osim toga, ima li goreg kućanskog posla od pranja suđa?

Izazov 29: Kupite biljku

Biljke proizvode kisik, biljke dižu raspoloženje, biljke su nam mala zelena obaveza koja nam je vrlo brzo zahvalna. Sadite i cijeli vrt ako želite! Svaka biljka je bitna.

Izazov 30: Čitajte Green.hr

Educirajte se o najnovijim vijestima o onome što se događa na zemlji! Pročitajte o recikliranju, šumama, arhitekturi i kulturi. Postoji toliko zanimljivih zelenih tema. Pazite da se ne navučete!

PHOTOS BY: Unsplash, Giphy / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.