316699511_1632320427184251_6165888552719327586_n

Toyota želi svoje automobile učiniti ekološki prihvatljivijima, bez proizvodnje novih električnih vozila

GREEN_300_listici_sredina

Akio Toyoda ima plan

Toyota kaže da planira transformirati starije automobile u ekološki prihvatljive modele kako bi smanjili emisiju ugljika, dok se proizvođač automobila suočava sa sve većim kritikama zbog neodlučnosti u vezi električnih vozila.

Izvršni direktor Toyote, Akio Toyoda, rekao je da tvrtka planira koristiti strategiju “pretvorbe” koja uključuje transformaciju starijih automobila u održivije modele zamjenom određenih dijelova, izvijestio je Associated Press.

Govoreći na industrijskom eventu u petak, Toyoda – unuk osnivača tvrtke, Kiichira Toyode – rekao je da Toyota razmatra mogućnost zamjene održivih tehnologija kao što su gorivne ćelije i električni motori u starijim automobilima u nastojanju da ubrza pomak industrije prema električnim vozilima. “Ne želim zapostaviti nijednog ljubitelja automobila”, rekao je Toyoda na Tokyo Auto Salonu, prenosi AP.

Prijedlog predstavlja značajan korak za Toyotu, koja je zaostala za konkurentima u usvajanju tržišta vozila na električni pogon.

Izvršni direktor Toyote, Akio Toyoda
Tržišta nisu spremna

Tvrtka je suočena sa sve većim kritikama zbog nedostatka predanosti proizvodnji električnih vozila – nevoljkosti koja je velikim dijelom uzrokovana visokim troškovima proizvodnje automobila i Toyodinim inzistiranjem da neka tržišta, posebice SAD, nisu spremna za njih, Izvijestio je Wall Street Journal.

Umjesto toga, tvrtka je tražila alternative u obliku hibridnih automobila koji rade na mješavini benzina i električne energije te automobila na vodikov pogon. Iako se Toyota etablirala kao predvodnik u hibridima, posvećenost tvrtke ovom modelu navela je neke da vjeruju da je to samo izgovor za izbjegavanje prelaska na električni pogon, izvijestio je AP.

Na događaju, Toyoda je rekao da, iako su “propisi potaknuli utrku za brzo izbacivanje električnih vozila”, to u konačnici “nije Toyotin pristup”, prema Wall Street Journalu.

Unatoč oklijevanju s uvođenjem električnih vozila, tvrtka je još u prosincu 2021. postavila cilj da do 2030. prodaje 3,5 milijuna električnih vozila godišnje. U to je vrijeme Toyota također obećala da će sve modele u svojoj liniji Lexus učiniti električnim u SAD-u, Kini i Europi do 2030. “To će biti teško, ali to je nešto što moramo učiniti”, rekao je Toyoda u prosincu 2021., izvijestio je Journal.

PHOTOS BY: Guliver Image, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.