An aerial view of the tornadoes path through the town of Rolling Fork after thunderstorms spawning high straight-line winds and tornadoes ripped across the state, in Rolling Fork, Mississippi, U.S., March 26, 2023. REUTERS/Cheney Orr

Tornado ‘izbrisao’ američki grad. Šteta se i dalje zbraja…

GREEN_300_listici_sredina

Joe Biden objavio hitnu pomoć za stradale

Iako se štete još uvijek zbrajaju, već je sada poznato da je mali grad Rolling Fork gotovo u potpunosti uništen.

I dalje traju akcije spašavanja na području Mississippija, nakon što je smrtonosni tornado poharao to područje. Najmanje 25 ljudi je poginulo u toj saveznoj američkoj državi, a jedna je žrtva u susjednoj Alabami. Na desetke je ozlijeđenih, javlja BBC. Snažne oluje uništile su nekoliko gradova, a Rolling Fork gotovo je potpuno uništen.

Guverner savezne države Mississippi Tate Reeves proglasio je izvanredno stanje kako bi pomogao u rješavanju štete. Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je naredio saveznu pomoć kako bi se pomoglo pogođenim područjima.

Sredstva će biti dostupna pogođenim ljudima u okruzima Carroll, Humphreys, Monroe i Sharkey, navodi se u službenom priopćenju, kojeg prenosi Reuters.

Slike koje ovih dana dolaze iz Mississippija opisao je kao “srceparajuće“ te poručio kako će Vlada “učiniti sve što može da pomogne“.

‘Moj grad je nestao’ 

Iako se štete još uvijek zbrajaju, već je sada poznato da je mali grad Rolling Fork gotovo u potpunosti uništen.

“Moj grad je nestao, ali mi smo otporni i vratit ćemo se“, rekao je gradonačelnik Eldridge Walker za CNN.

Sam Emmerson s Meteorologije na Sveučilištu Oklahoma rekao je da je tornado “iznimno velikog kalibra” podigao krhotine iznad 9144 metara. Prema Državnom meteorološkom zavodu SAD-a, Mississippi je pogodila jedna od najrjeđih oluja, ali među najrazornijim. Tornado se formirao iznad rijeke Mississippi i putovao oko 94 km i trajao oko sat i 10 minuta.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.