dhaya-eddine-bentaleb-BJlC4cZFAWU-unsplash

Torbe i cipele od kaktusa i ananasa: Ovo su nove alternative životinjskoj koži

GREEN_300_listici_sredina

Nove alternative

Krave proizvode metan, oblik stakleničkog plina koji je gori i od CO2. Industrija životinjske kože poznata je po korištenju jakih i otrovnih kemikalija u obradi kože. Neetična je, a radnici se često izrabljuju. Ovo su alternative.

Na tržištu je sve više veganskih alternativa za životinjsku kožu, a od nedavno je na tu listu dodan i kaktus. Dva poduzetnika iz Meksika razvili su proces koji kaktus pretvara u vegansku kožu, prvu doista ekološki prihvatljivu kožu. Lagana je, izdržljiva i fleksibilna, a može se koristiti za izradu cipela, torbi i odjeće. Dodatan plus je činjenica da je ova koža biorazgradiva. Berba kaktusa je potpuno organska, ne zahtijeva pesticide i navodnjavanje, a koža je dostupna u nekoliko različitih boja i tekstura.

Najviše je slična životinjskoj koži po teksturi, što ju čini izdržljivom i idealnom za odjeću ili namještaj u kući. Desserto, tvrtka koja proizvodi kaktusovu kožu, akreditirana je od strane Oeko Texa, grupe koja radi na zaštiti okoliša. Farma od 14 hektara koju je tvrtka stvorila ugljično je negativna, što znači da godišnje apsorbira više CO2 nego što ga emitira.

Osim kaktusa, još jedna ekološka alternativa životinjskoj koži je ananas. Lišće ananasa dolazi od poljoprivredne žetve na Filipinima, gdje bi se inače ostavilo da istrune. Drugim riječima, i poljoprivrednik koji uzgaja ananase ima dodatan prihod od žetve zbog ove ekološke kože. Naime, umjesto da se bacaju, listovi ananasa prerađuju se u tzv. Pinatex, kožu od ananasa. Dostupna je u četiri boje, a često se koristi u tekstilnoj industriji. Tradicionalna industrija kože koristi kemikalije i jaka otapala za proizvodnju svojih proizvoda, od kojih su mnogi otrovni, ali listovi ananasa su prirodni i biorazgradivi.

Gljiva je također odlična alternativa za životinjsku kožu. Iako je ova ideja još uvijek u začetcima, velike tvrtke u industriji mode već su ju prepoznale. Mycelium koža je sintetički materijal s teksturom sličnom životinjskoj koži, ali napravljen je u potpunosti od prirodnih materijala, od micelija gljive. Micelij se može koristiti i za izradu izdržljive tkanine ili materijala na bazi kevlara otpornog na metke. Neki od najvećih svjetskih proizvođača, poput Adidasa i Dell Technologies, počeli su koristiti micelij za pakiranje svojih proizvoda. Osim toga, Stella McCartney se udružila s biotehnološkom tvrtkom, Bolt Threads i MycoWorks, kako bi razvila kožu na bazi micelija.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.