david-clode-8cw5JIEFnwE-unsplash

Toplinski val usmrtio tisuće šišmiša: Bili su premali da bi se sklonili

GREEN_300_listici_sredina

Stradala ugrožena vrsta

Stradala je generacija iznimno ugroženih šišmiša u Europi, a dugoročni utjecaj još uvijek nije poznat. Znanstvenici uzimaju u obzir stalne klimatske promjene i nemaju dobre prognoze.

Istraživači vjeruju da je toplinski val ubio cijelu generaciju šišmiša. Kako javlja BBC, odrasli šišmiši uspjeli su se skloniti na hladnija mjesta, a njihovi su potomci stradali uslijed velikih vrućina u Jerseyu. Ekolog za divlje životinje, Piers Sangan, potvrdio je da su svi potomci iz dva skloništa sivih dugouhih šišmiša pronađeni mrtvi nakon lipanjskog toplinskog vala. Istraživači su isključili mogućnost kemijskog trovanja, s obzirom na udaljenost skloništa šišmiša.

Da je toplinski val bio tjedan dana ranije ili kasnije, šišmiši bi možda preživjeli jer bi ih majke mogle odvesti na sigurno ili bi bili dovoljno stari da sami mogu odletjeti, rekao je ekolog.
Dodao je da dugoročni utjecaj nije poznat, ali da bi odrasli šišmiši kroz neko vrijeme mogli polako nestajati. “Nadamo se da će se preostali šišmiši na otoku oporaviti, ali buduće klimatske promjene mogle bi imati veći utjecaj. To je značajan smrtni događaj za ovu vrstu ove godine”, objasnio je Sangan.

Sangan je voditelj Jersey Grey Long-eared projekta koji ima za cilj pronaći što više informacija o šišmišima na području Jerseya. Stradali su i sivi dugouhi šišmiš, vrsta “mikro šišmiša” koji stane na dlan. Riječ je o jednoj od 18 vrsta šišmiša na otoku. Na popisu je kritično ugroženih u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje ih je ostalo samo tisuću. Vrsta koja se prilagodila suživotu među ljudskim naseljima također polagano izumire u Europi. Budući da su vrlo tihi, znanstvenicima je otežano utvrditi njihova skloništa. Naime, istraživači detektiraju njihova skloništa pomoću instrumenata za mjerenje akustike.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.