Tijekom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci nema boljeg obroka od toplog variva. Varijacije ovog jela su razne, a bogatstvo okusa razlikuje se ovisno o povrću koje odaberete. Budući da ova jela sa žlicom ne sadrže meso, za njihovu pripremu potrebno vam je nešto više od pola sata. Naši povrtni favoriti su koraba, cikla, kelj, mahune i tikvice.
Varivo od cikle
Cikla je prepuna hranjivih tvari koje štite organizam od raznih bolesti, a osim što je odličan izvor energije, ovo povrće štiti od prijevremenog starenja i općenito utječe na bolji rad organizma. Odličan je izvor folne kiseline, već godinama se preporučuje kao lijek za anemiju jer sadrži veliku količinu željeza. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cikla može smanjiti kolesterol u krvi i do 40%, a djeluje na detoksikaciju organizma zato što potiče rad jetre i normalizaciju probave.
Sastojci
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 srednje velike cikle
- 1 mrkva
- 3 krumpira
- 150 g svježeg kupusa
- 1/2 žlice jabučnog octa
- ½ žličice šećera
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 2 lista lovora
- 1 žličica sušenog kopra
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema
Luk i mrkvu sitno narežite, krumpir narežite na kockice, ciklu na štapiće, a kupus na “rezance”. Potom u većoj posudi zagrijte 1,5 l vode pa dodajte lovor i kupus te kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. U većoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk, mrkvu, češnjak i ciklu oko 10-ak minuta. (Na početku odmah dodajte sušeni kopar i sol.)
Sve poprženo povrće dodajte u posudu u kojoj kuhate kupus i lovor, potom dodajte i narezani krumpir. Kuhajte poklopljeno 20 minuta pa maknite s vatre i dodajte ocat, šećer, protisnuti češnjak, biber i po potrebi dosolite. Promiješajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta pa potom dodajte kiselo vrhnje. Vaše varivo od cikle je spremno za posluživanje.
Varivo od korabe
Korabica je pravo jesensko povrće, kao stvoreno da svome imunitetu date malo jači boost prije ulaska u zimu. Možda niste znali, ali ovo povrće predstavlja pravi rudnik vitamina C – jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto preporučenog dnevnog unosa vitamin, ali obiluje i kalijem te sadrži više od deset posto preporučene dnevne količine vitamina E. Energetska vrijednost 100 grama svježe korabe iznosisamo 27 kcal/113 kJ.
Korabicu možete jesti sirovu, kuhanu, pečenu pa čak i pohanu. No za ove jesenske dane mi vam predlažemo varivo koje će u kombinaciji s brokulom, graškom i krumpirom nahraniti svaki želudac.
Sastojci
- srednja glavica crvenog luka
- oko 500 g ili 3 korabe, oguljene i narezane na prutiće
- stabljika brokule, oguljena i narezana
- 300-400 g graška (može i smrznutog)
- povrtni temeljac
- 2-3 krumpira
- ulje ili maslac
- svježe mljeveni papar
- sol
Priprema
Na ulju ili rastopljenom maslacu popržiti sitni nasjeckani luk, a kada požuti, dodajte malo graška pa nakon nekoliko minuta na trakice narezanu korabicu. Pirjajte još nekoliko minuta pa dodajte na kockice narezan krumpir i stabljiku brokule. Prelijte vodom da sve povrće bude prekriveno, Posolite.
Kuhajte dvadesetak minuta ili dok se krumpir ne skuha. Popaprite svježe mljevenim paprom i poslužite u tanjure.
Varivo od kelja
Još uvijek ima kelja po vrtovima i tržnicama, ali rijetki su oni kojima će na spomen ovoga povrća krenuti zazubice. Čak, velika je vjerojatnost da i najveći ljubitelji povrća rijetko biraju kelj na svoj meni. Možda, jer smo zaboravili recepte prema kojima su jela pripremale naše bake, a kada je varivo od kelja bilo često za obiteljskim stolom.
Kelj je iznimno zdrav, odličan je izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Tako da je zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane.
Sastojci
- manja glavica kelja
- glavica crvenog luka
- manja koraba
- dva krumpira
- šalica smrznutog graška
- 2 dcl pelata
- sol
- biber
- češnjak
Priprema
Nasjeckajte luk, posolite i popržite ga na malo maslinova ulja. Dodajte na kockice narezan krumpir i korabu pa malo još popržite i zalijte vodom, ali samo da prekrijete povrće. Kelj operite i narežite na trakice. Nakon što ste 10-ak minuta pirjali krumpir, luk i korabicu, dodajte kelj, promiješajte i poklopite. Kuhajte oko 5 minuta, da kelj usahne.
Dodajte grašak pa podlijte vodom, ali uvijek samo da prekrije povrće. Kuhajte još 15-ak minuta pa dodajte pelate i začinite solju i biberom, a potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i pustite da “krčka” još 15-ak minuta. Prema želji, možete ukuhati noklice, ali ne morate. Dobar tek!
Varivo od mahuna
Varivo od mahuna može biti vrlo ukusno, a zasitit će vas jednako kao i neki puno kaloričniji obrok. Osim što su izvor bjelančevina i vlakana, mahune sadrže i omega-3 masne kiseline i kalij, prijeko potrebne za zdravlje srca, ali i nutrijente važne za stvaranje energije, vitamine B1, B2 i niacin te triptofan, aminokiselinu važnu za zdrav san.
Sastojci
- 2 glavice crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 srednje velika mrkva
- 1 korijen peršina
- 1 manji korijen celera
- 2 rajčice
- 2 srednje velika krumpira
- 350 g mahuna
- žličica crvene slatke paprike
- sol
- biber
- korijandar
Priprema
Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, peršin i celer. Na zagrijano ulje stavite nasjeckano povrće da se kratko poprži. Dodajte malo soli i crvenu papriku. Kada luk postane žućkast, staklene teksture, dodajte sitno nasjeckane rajčice koje ste prethodno ogulili.
Pirjajte 10-ak minuta pa dodajte mahune, malo zasolite i dodajte biber. Sve zajedno pirjajte 10-ak minuta pa dodajte vode da prekrije povrće. Nakon 10 minuta, dodajte oguljeni i nasjeckani krumpir i kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno, dok krumpir ne postane mekan (još oko 20-ak minuta).
Na kraju, dodajte malo korijandra (sušenog ili svježeg) te soli i papra prema želji.
Varivo od tikvica
Kako su tikvice dostupne cijele godine, valja ih dobro iskoristiti jer u 100 grama kuhanih tikvica ima samo 7 kalorija, a obiluju vitaminima A, C, K i vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.
Sastojci
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 veći krumpir
- 1 luk
- 1 manji poriluk
- maslinovo ulje
- sol
- biber
- 2 žličice sušenoga kopra
- 2 žlice grčkog jogurta
Priprema
Tikvicu operite i naribajte na ribež. Krumpir ogulite i također naribajte. Luk (i poriluk, ako želite) narežite na sitne kockice. Na maslinovom ulju popržite luk i poriluk, posolite. Kada zažuti, dodajte naribanu tikvicu i krumpir, pa još posolite i popaprite. Malo podlijte vodom i kuhajte 15-ak minuta. Dodajte dvije žlice grčkog jogurta i kopar. Poslužite.