yann-allegre-9j4m-GwS4Dk-unsplash

Top pet planinskih odredišta u kojima će Hrvati uživati ove zime

GREEN_300_listici_sredina

Sve je bolje u planinama

Bilo da želite provesti dan sudjelujući u zimskim aktivnostima kao što su skijanje i šetnja po snijegu ili samo uživati uz vatru u toplini smještaja, postoji nešto čarobno u zimskom odmoru u planinama.

Zimski praznici idealno su razdoblje za odmor u planinama za više od polovice Hrvata (61%) koji žele pobjeći od stvarnosti i pronaći ravnotežu u užurbanoj svakodnevici. Visoki vrhovi, prekrasna priroda i tišina savršena su prilika za opuštanje i kvalitetno provođenje vremena u ugodnoj kući, kolibi ili hotelu. Booking.com navodi top pet odredišta koje putnici iz Hrvatske posjećuju ove zime – od lokalnih, pitoresknih gradića do poznatih skijališta.

Fužine, Hrvatska

Fužine su smještene 730 metara iznad mora, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama, tišinom stoljetnih borovih šuma i ljepotom svojih jezera. Posjetiteljima ovdje neće biti dosadno jer na izbor imaju brojne zimske aktivnosti kojima se mogu zabaviti tijekom boravka – od čarobne šetnje uz jezero do sanjkanja ili šetnje Nacionalnim parkom Risnjak, u ovom gradiću mogu doživjeti sve što ova zimska čarolija nudi.

Mrkopalj, Hrvatska

Mrkopalj je jedno od najstarijih naselja u Gorskom kotaru. U ovom kraju popularan je zimski turizam, što ne čudi s obzirom na to da je Mrkopalj kolijevka hrvatskog skijanja, gdje je još davne 1913. godine održano prvo organizirano skijaško natjecanje, a nedugo nakon toga 1934. izgrađena je i prva skakaonica, gdje je održano međunarodno natjecanje. Veliko bogatstvo Općine Mrkopalj svakako su ljudi koji su razvili rijetko viđeno gostoprimstvo i srdačnost.

Kranjska Gora, Slovenija

Smještena u Julijskim Alpama na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije, Kranjska Gora je atraktivno planinsko i turističko sportsko središte tijekom cijele godine. Zimi se u njemu natječu alpski skijaši, a vrhunski skijaši skakači obaraju nove rekorde na obližnjoj Planici. Planinari mogu osvojiti najviše slovenske planinske prijevoje i putem istražiti mnoge zanimljivosti. Od aktivnog odmora do mirnog otkrivanja prirode i kulturne baštine, gosti također mogu otkriti bogatu ponudu wellnessa.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Veliki dio olimpijske planine Jahorine, prepun šume, izvora i blagih zima s puno snijega, proglašen je nacionalnim parkom. Priroda je Jahorini podarila svu raskoš koju ima skijališta, brojne izvore i potoke, šume i mirisne livade, prelijepe predjele kroz koje vode staze za planinarenje. Jahorina je danas jedan od najpopularnijih zimskih sportsko-rekreativnih centara na Balkanu, a smatra se i jednom od najljepših planina u Europi. Klimatski uvjeti na Jahorini se značajno razlikuju od ostalih planina u regiji. Na Jahorini se sudaraju tople mediteranske i hladne kontinentalne zračne mase, zbog čega ima povoljnu i zdravu klimu s temperaturama koje zimu čine ugodnim.

Bad Kleinkirchheim, Austrija

Usred idilične prirode i okružen koruškim gorjem Nockberge mjesto je gdje će gosti pronaći svoj unutarnji mir. Mogu istražiti jug Austrije na skijama, planinarenjem, dok uživaju u opuštajućim wellness tretmanima ili otkrivaju brojne druge aktivnosti za slobodno vrijeme i sport. Od udobnih i opuštenih do aktivnih i izazovnih, u Bad Kleinkirchheimu gosti će moći pristupiti raznovrsnoj ponudi zimskih sportova. Otkrijte jedinstvenu prirodu planine Nockberge tijekom pješačenja uz opsežnu mrežu planinarenja od oko 1000 km koja čeka posjetitelje ove idilične lokacije. Zima ima mnogo toga za ponuditi: bilo da se bave alpskim ili skijaškim trčanjem, sanjkanje ili hodanje na krpljama – posjetitelji će osjetiti dašak planina Nockberge dok uživaju u svojim omiljenim zimskim sportskim aktivnostima.

PHOTOS BY: Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.