pexels-koshevayak-4170629

Top 3 knjige koje morate pročitati u 2021.

GREEN_300_listici_sredina

Iskren odraz današnjeg svijeta

Nakon tolikog nanošenja štete, možemo li promijeniti prirodu, ovaj put da ju spasimo? To je pitanje koje postavljaju sljedeći autori...

S novom godinom dolaze i nova otkrića i nova rješenja za spas planete, proizašla iz godina i godina istraživanja, taman u krajnje vrijeme kada još stignemo nešto poduzeti. Autori mnogih novih knjiga objavljenih u posljednjih par mjeseci, kao da su predvidjeli ovaj ključni trenutak u povijesti kada su nam takva rješenja neophodna. Njihove knjige uključuju istraživanja velikog broja znanstvenika, poduzetnika i novinara, te prvi među onima koji objavljuju svoje odgovore i poziv na akciju protiv klimatskih promjena su: Bill Gates, Michael Mann i Elizabeth Kolbert.

Bill Gates – How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need

Bill Gates je izazvao veliko zanimanje javnosti kada je najavio da će izdati novu knjiga pod nazivom “Kako izbjeći klimatsku katastrofu”, a sada je službeno u prodaji od 16. veljače. U ovoj knjizi Gates predstavlja svoj praktičan plan kako svijet može izbjeći klimatsku katastrofu i postići nultu emisiju stakleničkih plinova i to prije nego što bude prekasno. Poznat po svojem interesu za pronalazak rješenja za svjetske probleme, tako je i za ovaj jedan od najvećih problema današnjice proveo desetljeće istražujući uzroke i posljedice klimatskih promjena. Uz pomoć stručnjaka iz područja fizike, kemije, biologije, inženjerstva, političkih znanosti i financija, usredotočio se na ono što se mora učiniti kako bi se zaustavio dolazak do određene ekološke katastrofe. U ovoj knjizi on ne samo da objašnjava zašto moramo raditi na neto nultim emisijama stakleničkih plinova, već detaljno opisuje što trebamo učiniti da bismo postigli taj duboko važan cilj.

Michael E. Mann – The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet

Jedan od najpoznatijih klimatskih znanstvenika pokazuje kako su tvrtke za fosilna goriva vodile tridesetogodišnju kampanju kako bi odbacile krivnju i odgovornost i odgodile akciju na klimatske promjene i nudi plan borbe kako možemo spasiti planet.
Godinama nas već uče kako moramo reciklirati više i jesti manje mesa i da ćemo tako napraviti promjenu u svijetu, no zapravo je potrebno puno više od toga, a to je promjena na generalnom planu i to počevši od velikih tvrtki koje nanose najviše štete. Naglasak koji je stavljen na ponašanje pojedinca rezultat je marketinške kampanje koja je uspjela odgovornost za popravljanje klimatskih promjena staviti na ramena pojedinaca. Tvrtke za fosilna goriva slijedile su primjer drugih industrija koje su odbacile krivnju. U međuvremenu su blokirali napore na regulaciji ili određivanju cijena emisija ugljika, vodili PR kampanje usmjerene na diskreditaciju održivih alternativa i abdicirali su od odgovornosti u rješavanju problema koji su stvorili. Rezultat je bio poguban za naš planet.
U “Novom klimatskom ratu” Mann tvrdi da sve nije izgubljeno. Iznosi plan za prisiljavanje naših vlada i korporacija da se probude i naprave stvarne promjene.

Elizabeth Kolbert – Under a White Sky

Dobitnica Pulitzerove nagrade za knjigu “Šesto izumiranje”, Elizabeth Kolbert postala je jedna od najvažnijih spisateljica na temu okoliša. Ovaj put piše o transformativnom utjecaju čovječanstva na okoliš, te istražuje je li moguće nakon toliko štete koje smo nanijeli planeti, ipak pronaći način kako ju i spasiti. U knjizi “Pod bijelim nebom” objavljenoj prošlog tjedna, Elizabeth pažljivo promatra novi svijet koji stvaramo. Putem upoznaje biologe koji pokušavaju sačuvati najrjeđu svjetsku ribu koja živi u jednom malom bazenu usred pustinje Mojave, inženjere koji na Islandu pretvaraju emisije ugljika u kamen, australske istraživače koji pokušavaju razviti “super koralje” koji mogu preživjeti i na vrućem planetu, te fizičare koji razmišljaju kako pucati sitne dijamante u stratosferu kako bi ohladili zemlju. Sve kako bi pronašli rješenja za bolju budućnost planete.
“Usredotočili smo se na zaklanjanje ili preusmjeravanje većine rijeka planeta, zamjenjujući goleme dijelove prirodnih ekosustava usjevima i sagorijevajući toliko fosilnog goriva da je 1 od 3 molekule atmosferskog ugljičnog dioksida proizašla iz ljudskog djelovanja”, piše Kolbert. “Zagrijali smo atmosferu, podigli razinu mora, izbrisali nebrojene vrste i stvorili nesigurnu budućnost čovječanstva i planeta. Naša kolektivna domišljatost uvukla nas je u ovaj nered, a Kolbert istražuje može li nas ta ista domišljatost izvući. Ovo je “knjiga o ljudima koji pokušavaju riješiti probleme koje su stvorili ljudi koji pokušavaju riješiti probleme”, kaže autorica.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.