dimitry-anikin-Au2Md-N4ccs-unsplash

Top 10 najodrživijih svjetskih gradova

GREEN_300_listici_sredina

Možete li pogoditi koji je na prvom mjestu?

Od zelenih površina do javnog prijevoza, kvalitete zraka i izvora energije, istraživanje je pokazalo koji su svjetski gradovi "najzeleniji".

Nije bilo tako davno kada je održivost bila samo hobi za nekoliko ljudi. Nisu svi imali kantu za reciklažu, većina ljudi nije kompostirala i nitko nije ni razmišljao o štetnosti jednokratne plastike. Vremena su se, srećom, promijenila. Održivost je sada nešto o čemu svi znaju, a svjetske vlade čine napore kako bi osigurale da daju svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.
Održivost nije samo popularna riječ. Ona je postala jedna od ključnih globalnih briga 2021. godine, s ekološkom sviješću koja se protkala u svaki aspekt našeg života. I to s dobrim razlogom – s globalnim zatopljenjem, prenaseljenošću, porastom razine mora, smanjenjem ledenih kapa i povećanim emisijama ugljika, samo par primjera koji danas muče svijet, rješavanje šireg pitanja održivosti može se smatrati samo kao dobra stvar. No dok su održivi postupci u našim kuhinjama i domovima dobar početak, što se događa kada sagledate širu sliku i pogledate održivost u našim gradovima?

Novo istraživanje britanske web stranice za usporedbu energije Unswitch ispitalo je ovo pitanja pokušavajući izmjeriti najodrživije gradove na svijetu. Studija je analizirala gradove na temelju nekoliko “zelenih” čimbenika, kao što su energija, prometna infrastruktura, pristupačnost, zagađenje, kvaliteta zraka, emisije CO2 i postotak zelenih površina. Na temelju tih čimbenika, dobiven je indeks rezultata 30 najboljih gradova i 10 najgorih. Cijeli izvještaj pogledajte OVDJE.

Dva australska grada našla su se među top 10 najodrživijih gradova, a jedan je zauzeo i prvo mjesto. Grad na prvom mjestu ovog popisa ima izvrsne usluge javnog prijevoza, nudi 48% svoje energije na održive načine (zahvaljujući solarnoj energiji i vjetroelektranama) i ima jedan od najnižih rezultata na indeksu zagađenja. Pogledajte koji su gradovi ušli među 10 najboljih.

1. Canberra, Australija 

2. Madrid, Španjolska

3. Brisbane, Australija

4. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

5. Kopenhagen, Danska

6. Frankfurt, Njemačka

7. Hamburg, Njemačka

8. Prag, Češka

9. Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

10. Zürich, Švicarska

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.