plastic-bag

Tom Ford pokrenuo svjetsko natjecanje u pronalasku alternativa za plastična pakiranja

GREEN_300_listici_sredina

Nagrada vrijedna milijun dolara

Modna kuća i dizajner Tom Ford organizirali su veliko svjetsko natjecanje u kojemu traže najbolje i najkreativnije alternativno rješenje za plastična pakiranja. U natjecanje Tom Ford Plastic Innovation Prize uključene su mnoge tvrtke koje već otprije djeluju održivo, a među njima je i dizajnerica Stella McCartney.

U svijetu koji se sve više fokusira na održivije proizvode, istraživanje i razvoj  alternativnih varijanti za potpunu zamjenu plastike, mnoge poznate tvrtke i osobe iz javnog života svojim istupima u medije ili kampanjama pokušavaju doprijeti do što većeg broja ljudi ne bi li se na taj način probudila svijet o štetnosti plastike. Imajući to na umu, modna kuća Tom Ford i organizacija za očuvanje oceana Lonely Whale’s 52HZ udružili su se kako bi pokrenuli Tom Ford Plastic Innovation Prize.

Riječ je o natjecanju, odnosno izazovu koji će stvoriti nova rješenja za pakiranje i tako zamijeniti tankoslojnu plastiku, koja čini oko 46% svih onečišćenja oceana plastikom. Na ovo natjecanje iz znanosti o materijalima pristiglo je već više od 140 prijava iz 39 zemalja na šest kontinenata. Kako tvrde iz organizacije za strane medije, to je globalni napor za stvaranje rješenja za problem koji nas sve pogađa. “Sada je vrijeme za održivu promjenu plastične ambalaže i sada moramo poduzeti korake za implementaciju rješenja”, rekla je Stacey Feeley, izvršna direktorica GoSili, Inc. koji su dio projekta. “Kroz partnerstva, izazove, znanost i znatiželju, potičemo jedni druge na inovacije kako bi bili odgovorni prema svijetu oko nas. Uzbuđeni smo što možemo podržati finaliste Tom Ford Plastic Innovation i jedva čekamo vidjeti što budućnost donosi za zamjenu zagađenja plastikom”, dodala je.

Da bi bilo koji sustav doista funkcionirao, potrebno mu je odgovarajuće financiranje i podrška, posebno kada pokušavate lansirati novi proizvod na tržište. Dakle, osim jednostavnog promoviranja natjecanja, Tom Ford Plastic Innovation Prize surađuje s vodećim tvrtkama koje su već ranije implementirale održivost i ekološku odgovornost u svoje proizvode. Među njima je i Stella McCartney koja je i jedna od članica žirija ovog natjecanja. “Razvoj novih, održivijih materijala poput onih koje će generirati ova nagrada ključne su za postizanje našeg cilja od 75% cirkularnosti proizvoda i pakiranja do 2030. godine”, rekla je za stane medije Ellen Jackowski, direktorica za održivost i voditeljica odjela za održivi utjecaj, HP Inc. “Nagrada ne samo da potiče izvanredne, znanstveno utemeljene inovacije, nego ona pruža put za zamjenu tankoslojne plastike i održivih alternativa koje će pomoći u zaštiti našeg planeta”, dodala je.

Finalisti natjecanja bit će odabrani početkom iduće godine, a pobjednici će biti objavljeni početkom 2023. godine. Milijun dolara vrijedna nagrada Plastic Innovation Prize ponudit će namjensku podršku koja će finalistima pomoći da dođu na tržište do 2025. godine stvarajući prijelomnu točku u borbi protiv onečišćenja plastikom.

PHOTOS BY: Instagram, screenshot, plasticprize.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.