thomas-bonometti-wpTiFyTvUu8-unsplash

TikTok korisnici šokirani jer životinje ne spavaju tijekom hibernacije. Što onda zapravo rade?

GREEN_300_listici_sredina

Zimski san kakav nismo zamišljali

Jedan TikTok video šokirao je mnoge korisnike koji su živjeli u uvjerenju da sve životinje spavaju tijekom "zimskog sna". Budući da to nije tako, otkrivamo što se točno događa kada životinje odu u hibernaciju.

Od malih nogu su nas učili da mnogi sisavci, poput medvjeda, vjeverica, pa čak i šišmiša, spavaju zimski san. Hibernacija je instinktivna godišnja rutina koja uključuje različite životinje koje jedu dovoljno kalorija kako bi mogle otići u mirovanje nekoliko tjedana. Tada im se usporava otkucaj srca, snižava tjelesna temperatura i učinkovito “spavaju” do proljeća. Mnogi korisnici TikToka su se iznenadili kada su saznali da tijekom hibernacije ne utonu u san baš sve životinje.

Kao što smo već spomenuli, od ranog smo djetinjstva naučili da životinje tijekom zime u biti idu u produženo stanje spavanja, no mnogi su šokirani kada čuju da to zapravo nije slučaj. Korisnik TikToka @imdugly objavio je video 15. kolovoza 2020. gdje je s pratiteljima podijelio svoje razmišljanje o hibernaciji, a video je ponovno otkriven i broji nove preglede.

U videu pita publiku: “Jesam li ja jedina osoba koja je, kao dijete, mislila da su životinje, kada su ušle u zimski san, odlazile spavati cijelu zimu? A onda su se iznenada probudile u proljeće i bile kao, ‘Dobro, sad je vrijeme za izlazak’?”. Komentare ispod videa uglavnom su ostavili korisnici koji ostali šokirani jer su mislili da životinje tada doista spavaju.

@imdugly

♬ original sound – doesn’t hate Olivia Rodrigo

Dakle, što se događa kada životinje spavaju zimski san?

Na iznenađenje mnogih, istina je da vrste koje hiberniraju zapravo ne “spavaju” cijelu zimu. Umjesto toga, prema National Geographicu, dosežu stanje koje se naziva tromost, u kojem sisavci značajno smanjuju svoj metabolizam do gotovo potpunog mirovanja na nekoliko tjedana ili mjeseci. Mnoge vrste također smanjuju otkucaje srca i disanje, ponekad izdrže i nekoliko minuta bez daha i smanjuju aktivnost mozga.

Stanje omamljenosti nevjerojatno se razlikuje od sna, uglavnom zato što se tijekom sna još uvijek obavljaju nesvjesne tjelesne funkcije – poput disanja, otkucaja srca i vidljive aktivnosti mozga.

Sisavci hiberniraju iz nekoliko razloga — to im pomaže da propuste potencijalnu nestašicu hrane tijekom zime, da se drže podalje od hladnoće i ostanu neprimjetni za grabežljivce. Tijekom tog perioda ne osjećaju miris, ne stvaraju buku, ne čine nikakve pokrete i gotovo je nemoguće ih otkriti zbog čega su sigurni tijekom tih tjedana hibernacije,

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.