159318454_3905513932862438_5183320145023510306_n

Thinx ruši tabu temu menstruacije na jedan vrlo plemenit i ekološki način

GREEN_300_listici_sredina

Smanjenje ogromne količine otpada

Gaćice se proizvode u brojnim formatima, od klasičnih, onih s ultra visokim strukom, mini bokserica, pa čak i tangi, a dolaze u nekoliko boja te s čipkom i drugim dodacima kako biste se ipak osjećali lijepo i ugodno.

Prema izvještajima Ujedinjenih naroda, samo 43% djevojčica iz zemalja svijeta u razvoju kreće u srednje škole. Mnogi su razlozi koji vode tome, a jedan od njih potpuno je bizaran – nedostatak pristupa ženskim higijenskim potrepštinama. Smatra se da djevojčice gube 20% nastave samo zbog menstruacije jer tada radije ostaju kući. “Oni dani u mjesecu” u brojnim su nerazvijenim područjima pravi tabu, a žene su posramljene i nemaju široko znanje o prirodnoj pojavi koja im se javlja jednom mjesečno.

Ljetujući tako u Južnoj Africi, Miki Agrawal, njena sestra Radha i prijateljica Antonia Saint Dunbar pokrenule su brend Thinx. Na to ih je motiviralo poznanstvo s dvanaestogodišnjakinjom koja zbog mjesečnice nije mogla ići u školu. To je ljeto promjenilo i njihove živote, ali i živote brojnih djevojčica i djevojaka diljem svijeta.

Njihov proizvod su višekratne gaćice konstruirane od četiri visokoapsorbirajuća mikro sloja i dizajnirane da zamjene uloške i tampone ili se nose uz čašicu kao dodatna zaštita. Uz sve to, korištenje gaćica može upiti količinu krvi kao jedan i pol tampon, pa je i ekološki prihvatljiviji izbor.

Menstrualni proizvodi stvaraju ogromne količine otpada. Procjenjuje se da prosječna žena tijekom svog života baci oko 150 kilograma tampona, uložaka i aplikatora, od čega je oko 90% plastika. Velika većina tih proizvoda završava na odlagalištima otpada (gdje može proći i više od 450 godina da se razgrade) ili još gore, kao smeće na našim plažama, jer zapravo su menstrualni proizvodi jedan od najčešće pronađenih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u morskom otpadu.

Vodeći se i ovim nevjerojatnim brojkama, Thinx je stvorio “pametne” gaćice koje su perive. Tkanina od koje su napravljene gaćice, upija neugodne mirise, a i vrlo su udobne i praktične, pa u njima, primjerice, možete i vježbati. Gaćice se proizvode u brojnim formatima, od klasičnih, onih s ultra visokim strukom, mini bokserica, pa čak i tangi, a dolaze u nekoliko boja te s čipkom i drugim dodacima kako biste se ipak osjećali lijepo i ugodno.

Gaćice koštaju od 200-injak do 350 kuna. Možete ih kupiti putem njihovog webshopa i dostavljaju u Hrvatsku, a ako niste zadovoljni, vraćaju novac u roku od 60 dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thinx (@shethinx)

Ovom revolucionarnom brendu mora se priznati barem jedna stvar – počeo je pričati o izazovima s kojima se suočavaju žene diljem svijeta – od troškova higijenskih potrepština do njihove pouzdanosti, smanjenja plastike i otpada generalno te, finalno, menstruaciji kao velikoj tabu temi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Thinx web / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.