61080993_142493730241391_7307676825380867906_n

“Terminator” najavio bečki klimatski summit: “Fosilna goriva nastavljaju gorjeti, a emisije i dalje rasti”

GREEN_300_listici_sredina

Ključan summit ove godine

Filmska zvijezda i nekadašnji kalifornijski guverner već je duže poznat po svojim ekološkim inicijativama pa je tako objavio video najavu svog Klimatskog summita u Beču ovog lipnja za koji smatra da je ključan u borbi protiv klimatskih promjena.

Poznati glumac i ekolog Arnold Schwarzenegger putem videa na društvenim mrežama obratio se svima kako bi najavio datum održavanja ovogodišnjeg Austrian World Summit-a, odnosno klimatsku konferenciju koja se svake godine održava u Beču od 2017. godine, a cilj joj je okupiti dionike iz politike, civilnog društva i poslovanja kako bi se stvorio široki savez za zaštitu klime.  Ovogodišnja Konferencija o klimi ima još jedno posebno značenje jer će se održati u Beču 14. lipnja 2022., točno 30 godina nakon Summita o Zemlji 1992. u Rio de Janeiru, gdje je potpisan Ugovor o Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC). “Od tada su održani mnogi govori, mnoga obećanja, ali fosilna goriva nastavljaju gorjeti, a emisije i dalje rasti”, kaže Schwarzenegger. Konferencija, koju je pokrenuo s austrijskom ekologinjom Monikom Langthaler 2017., ima za cilj u potpunosti provesti ciljeve Pariškog sporazuma i važan je događaj umrežavanja okoliša.

Nastavljanje napora da se globalno zatopljenje zadrži ispod 1,5 C iznad predindustrijskih razina i što analiza pokazuje da COP26 nije uspio  bit će ključno. Za očekivati ​​je i daljnje rasprave o europskom zelenom dogovoru i dostizanju neto nule do 2050. godine. “Na ovogodišnjem summitu učit ćemo iz prošlosti, ali se nećemo zadržavati u njoj. Umjesto propasti i tmine, pokazat ćemo svijetu da je promjena moguća. Vidite da sam uvijek optimističan; više nego ikad trebamo stvoriti nadu, surađivati i djelovati”, istaknuo je u videu zvijezda Terminatora i bivši kalifornijski guverner. Schwarzenegger dodaje da se raduju što će na summitu dočekati “heroje klimatskih akcija” iz cijelog svijeta. Prethodni govornici bili su i švedska aktivistica za klimatske promjene Greta Thunberg i glavni tajnik UN-a António Guterres. “Poruka ovog summita je hitna. Zajedno možemo zaustaviti zagađenje i zaustaviti klimatske promjene”, rekao je. Bivši guverner Kalifornije ima dobre rezultate u zaštiti okoliša iz svog vremena kada je bio vlasti, potpisavši Zakon o rješenjima za globalno zagrijavanje iz 2006. godine, prvu državnu gornju granicu na emisije stakleničkih plinova i postavljajući ciljeve za smanjenje ispušnih plinova. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.