linda-xu-rMomUnwLOQs-unsplash

Temperature oceana 2021. bile su najtoplije ikad zabilježene

GREEN_300_listici_sredina

Ozbiljne posljedice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Svjetski oceani dosegli su rekordne temperature 2021., unatoč događaju La Niña koji obično ima efekt hlađenja.

Novi rekord objavljen je u studiji u časopisu Advances in Atmospheric Sciences, a ovo je šesta godina zaredom da je oboren oceanski toplinski rekord. “Zadržavanje topline u oceanu neumoljivo raste, na globalnoj razini, a to je primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem”, rekao je za The Guardian koautor studije i klimatski znanstvenik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, Kevin Trenberth.

Zadržavanje topline u oceanu bolji je pokazatelj globalnog zagrijavanja od atmosferske temperature, objasnio je CNN, jer prirodni ciklusi poput La Niñe imaju manji utjecaj na temperaturu oceana od temperature zraka. Ipak, značajno je da je rekord oboren unatoč činjenici da La Niña potiče niže temperature u Pacifiku.

Svjetski oceani apsorbiraju 90 posto viška topline zarobljene u atmosferi izgaranjem fosilnih goriva. Istraživači su izmjerili ove utjecaje u gornjih 2000 metara oceana, gdje se događa najveći dio zagrijavanja, izvijestio je The Guardian. Otkrili su da je ova regija 2021. apsorbirala 14 zetadžula više nego 2020., što je 145 puta više od cjelokupne električne energije proizvedene u svijetu. Znanstvenici su koristili mrežu plutača za snimanje tih mjerenja.

Oceani su se s vremenom stalno zagrijavali, a svako desetljeće od 1958. bilježi sve više temperature. Međutim, tempo promjena se ubrzao od kasnih 1980-ih, kada su se oceani počeli zagrijavati osam puta brže nego prije. “Kada imate ovaj dugoročni uzlazni trend, gotovo svake godine obarate rekorde, a to je monotono povećanje”, rekao je koautor studije i profesor Sveučilišta St. Thomas u Minnesoti, John Abraham za The Washington Post. “Nakupili smo toliko stakleničkih plinova da su oceani počeli uzimati sve veću količinu topline nego što su prije.”

Sve ovo ima stvarne posljedice. Topliji oceani potiču intenzivnije tropske oluje, kao što je uragan Ida iz 2021. Oni također povećavaju temperaturu zraka, što može dovesti do ekstremnih vremenskih pojava poput obilnih oborina ili tornada koji su u prosincu pogodili nekoliko američkih država. Konačno, toplije temperature vode dovode do većeg porasta razine mora, jer se topla voda širi. Zapravo, zagrijavanje oceanskih temperatura čini oko trećinu porasta razine mora u 20. stoljeću, izvijestio je CNN. To povećava rizik od plimskih poplava, prodora slane vode i olujnih udara.

Jedini način da se stane na kraj ovim negativnim posljedicama je brzo smanjenje emisija stakleničkih plinova. Neophodno je djelovati što je prije moguće, jer će se ocean nastaviti zagrijavati čak i nakon što se sve emisije zaustave. “Želimo naglasiti da je globalno zagrijavanje zapravo zagrijavanje oceana, a zagrijavanje oceana ima ozbiljne posljedice”, rekao je za CNN vodeći autor studije i profesor znanosti o klimi i okolišu Lijing Cheng. “Zatopljenje oceana nastavlja rušiti rekorde, što je podsjetnik da je svijetu potrebna akcija u borbi protiv klimatskih promjena.”

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.