Mliječna staza

Teleskop James Webb snimio galaksiju koja ‘ne bi trebala’ postojati: ‘Ovo pomiče granice!’

GREEN_300_listici_sredina

Izazov za astronome

NASA-in James Webb teleskop uočio je 'nemoguću' galaksiju sličnu Mliječnom putu koja 'ne bi trebala postojati'.

Galaksija koju je snimio teleskop James Webb, nazvana ZF-UDS-7329, sadrži više zvijezda nego Mliječni put, i čini se da se formirala prije otprilike 13 milijardi godina. Otkriće je izazvalo pitanja o tome kako je tako velika galaksija mogla nastati tako rano u svemiru, budući da tada još nije postojala tamna tvar koja bi podržavala formiranje tako masivne galaksije.

“Postojanje ovako izuzetno masivnih galaksija tako rano u svemiru postavlja značajne izazove za naš standardni model kozmologije”, izjavila je koautorica studije Claudia Lagos, docentica astronomije na Međunarodnom centru za radioastronomiju. To je zato što masivne strukture tamne tvari, za koje se smatra da su nužni sastojci za održavanje rane galaksije, još nisu imale dovoljno vremena za formiranje u ovoj ranoj fazi svemira, dodala je Lagos.

Astronomi se sada suočavaju s izazovom da objasne kako su ove galaksije formirane tako brzo u ranoj fazi svemira, te koji misteriozni mehanizmi sprječavaju naglo zaustavljanje formiranja zvijezda u njima.

“Mi sada idemo onkraj onoga što je bilo moguće, sve kako bismo potvrdili da je to masivno i spokojno čudovište zbilja najstarije koja postoje u jako dalekom svemiru. Ovo pomiče granice našeg trenutnog razumijevanja nastanka i razvoja galaktika.”, izjavio je Dr. Themiya Nanayakkara, koji je vodio spektralnu analizu Webbovih podataka.

Ovaj pronalazak objavljen u časopisu Nature ukazuje na značajne praznine u našem razumijevanju formiranja zvijezda i galaksija u ranoj fazi svemira. Ova otkrića mogla bi dovesti do revizije standardnih modela kozmologije i postavljanja novih izazova u proučavanju formiranja galaksija u svemiru, prenosi Space.com.

“Webb nalazi sve više i više dokaza da su u ranom svemiru već postojale masivne galaktike. Ovo je istraživanje pronašlo rekorderku u tom smislu. Premda je otkriće dojmljivo, riječ je o samo jednom objektu. No, nadamo se otkriti ih još, a ako se to dogodi, to će zbilja poremetiti našu predodžbu o tome kako galaktike nastaju.”, rekao je voditelj istraživanja Karl Glazebrook, profesor iz Swinburneovog tehnološkog sveučilišta (Melbourne).

 

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.