Talentirana i neustrašiva Zombijana Bones GREENspirirati će vas svojim ilustracijama

Intervju: Andrijana Vešović

Zombijana Bones ilustratorica je naše najnovije kampanje "Reciklaža nije gnjavaža, odvajaj otpad". Poznata po svom sarkazmu i spremnošću da se pozabavi bitnim temama današnjice, sa zadovoljstvom smo joj dodijelili ovaj važan zadatak...

Duhovite ilustracije Andrijane Vešović već ste sigurno primijetili na društvenim mrežama gdje ih objavljuje pod poznatim pseudonimom Zombijana Bones. Ilustratorica iz Podgorice nikoga “ne štedi” pa se tako na meti njezinog satiričnog pera često nađu muškarci, žene, društvo općenito, apsurdne situacije iz svakodnevnog života te aktualne teme iz regije i svijeta. Njezine ilustracije minimalističke estetike šalju snažnu poruku, a više od 180.000 pratitelja na Instagramu hvali ju što ima hrabrosti kroz njih reći sve ono što većina misli i ukazati na bitne probleme. Upravo zato smo stupili u kontakt sa simpatičnom Andrijanom i dali joj jedan zeleni izazov – da svojim ilustracijama privuče pozornost na važnost recikliranja. Andrijana se odazvala izazovu, a mi smo oduševljeni rezultatom. Ilustratorica naše nove GREENspiracije “Reciklaža nije gnjavaža, odvajaj otpad” otkrila nam je zašto joj je ovaj izazov bio zanimljiv, za koga stvara svoje ilustracije i koje su njezine zelene navike…

Za početak, tko je Zombijana Bones? Možete li se malo bolje predstaviti našim čitateljima?

Zombijana Bones je Andrijana Vešović, vizualna umjetnica iz Podgorice. Imam 29 godina. Volim crtati, trčati i Halloween. Ne volim baš puno stvari, ali se fokusiram na ove koje volim. Za 10 godina sebe vidim kao i dalje sretnu.

Svojim ilustracijama često kritizirate današnje društvo i stavljate naglasak na brojne goruće teme današnjice. Jesu li se teme očuvanja okoliša, globalnog zatopljenja ili održivog života ranije našle među vašim ilustracijama?

Jesu, naravno! Jednostavno je nemoguće zažmiriti na takve stvari, pogotovo jer i ja sama griješim tu. Nerijetko zaboravim platnenu vrećicu, recimo, iako ih kod kuće imam 25. Ali vjerujem da se promjene i nove navike stvaraju malim koracima.

Je li vam bilo zabavno prihvatiti ovaj naš “Recycle” zadatak? Jeste li možda i vi nešto novo naučili dok ste na njemu radili?

Bilo mi je baš jako zabavno. Ja sam osoba koja obožava igru riječima, ali mi je bio malo teži zadatak dosjetiti se kako kroz zabavu da predstavim problem svih nas kao vrste, a to je tona smeća koju pravimo i ništa ne radimo po pitanju recikliranja istog. To nimalo nije zabavno.

Na društvenim mrežama ste stekli veliku popularnost jer ljudi vole iskrenost vaših djela i često se slažu s onim što prenosite. Ima li umjetnost, uz pomoć društvenih mreža, moć da mijenja nečiju percepciju i općenito svijet na bolje? U našem slučaju, mogu li ilustracije pomoći osvijestiti ljude o važnosti recikliranja?

Ako netko nije spreman da se mijenja, ne postoji ilustracija ili bilo što na internetu što će ga natjerati da se promijeni. Međutim, ima dosta onih kojima je potrebno samo mrvicu da ih neko “pogura” i inspirira – za takve i crtam, jer sam ja jedna od njih.

Imate li vi možda neke “zelene” navike? Na koje načine u svakodnevnom životu pridonosite očuvanju planete Zemlje?

Ne jedem životinje. Počela sam saditi svakakvo povrće i baš uživam u tome. Trudim se koliko mogu da ne koristim bespotrebne vrećice, imam četkicu za zube od bambusa i gledam što piše na proizvodima koje koristim. Uvijek mi je draže kada vidim da je nešto biorazgradivo ili reciklirano. Sve u svemu – trudim se.

Jesmo li vas možda GREENspirirali da teme o očuvanju okoliša češće uvrstite u svoje crteže?

Da! *pakira platnenu vrećicu u ruksak as we speak*

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.