Five men in classy suits walk towards the blue sea

Tajno društvo milijardera koji se bore protiv klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Filantropija ili investicija?

Neprofitna organizacija pomaže najbogatijim svjetskim obiteljima da ulažu u tvrtke koje se bore protiv globalnog zagrijavanja i drugih ekoloških problema.

Prije nekoliko godina stotine članova francuske obitelji Mulliez, s globalnim maloprodajnim carstvom vrijednim više od 30 milijardi eura, odlučili su da bi klimatske promjene trebali shvatiti ozbiljnije. Odnosno, postali su svjesni da bi klimatske promjene i borba protiv njih mogli transformirati gotovo svaki gospodarski sektor. “Ovaj je prostor vrlo širok i kompliciran. Nismo znali odakle točno početi”, rekla je Delphine Descamps, direktorica tvrtke Creadev u vlasništvu obitelji Mulliez koja svake godine za investiranje na raspolaganju ima 200 milijuna eura. Za Bloomberg je ispričala kako je upoznala Régine Clément, voditeljicu male, tajne neprofitne organizacije koja se zove Creo Syndicate. Ekskluzivni klub investitora, Creova misija je ubrzati protok kapitala u investicije koje mogu usporiti globalno zagrijavanje. Skupina se fokusira na najbogatije među bogatima, radeći s oko 200 obitelji i 800 milijardi dolara na raspolaganju. Članovi moraju platiti “vrlo razumnu” članarinu, kako kaže Clément, koja čini otprilike polovicu prihoda neprofitne organizacije. Također, moraju dokazati da su ozbiljni planirajući prvo ulaganje u klimu i održivost u roku od šest mjeseci. Članovi također moraju imati imovinu vrijednu najmanje 100 milijuna američkih dolara i biti odobreni od strane uprave organizacije.

Kada se obitelj Mulliez pridružila, njezino se osoblje sastalo sa stručnjacima, iskusnim investitorima usmjerenim na klimu i drugim obiteljskim predstavnicima koji su bili iznenađujuće iskreni u vezi s onim što su naučili. Na online seminarima i sastancima uživo s pažljivo odabranim skupinama, često s manje od 20 ljudi, razgovaralo se o inovacijama u poljoprivredi i drugim područjima koja mogu smanjiti emisije dok hrane rastuću populaciju. “Ljudi otvoreno govore o svojim ulaganjima i o tome što je uspjelo, a što nije”, kaže Delphine.
Iako je riječ o neprofitnoj organizaciji koja nema vlastiti novac za ulaganje, Creo djeluje pomalo poput investicijske banke, dogovarajući 300 poslova godišnje, povezujući investitore s mogućim partnerima i provodeći istraživanja o tehnologiji. Članovi su uložili u sve, od baterija i vodikovog goriva do regenerativnog poljoprivrednog zemljišta te pakiranja od recikliranih materijala. Portfelji uključuju čak i neke još uvijek nedokazane tehnologije.
Creo članovi ulažu u brojne projekte, a od nekih mogu i zarađivati. “Ovo nije filantropija, ovo je investicija”, kaže Clément za Bloomberg. Superbogate obitelji, kaže ona, imaju prednost nad ostalim igračima: upravljajući novcem za buduće generacije, mogu si priuštiti da čekaju desetljeće ili više da bi ulaganja urodila plodom. Neki članovi u Europi bogati su već stotinama godina. Clément kaže da su takve obitelji “po prirodi sklone dugoročnom razmišljanju”. Mnoga ulaganja nisu uobičajena, ali obitelji su spremne riskirati jer žele jednog dana biti pioniri.

Obitelj Mulliez vlasnik je divovskog lanca supermarketa Auchan. Njihovi razgovori s drugim Creovim članovima doveli su do odluke da se koncentriraju na hranu u svojoj borbi protiv klimatskih promjena. Poljoprivreda čini 10% globalnih emisija stakleničkih plinova, a bolja poljoprivredna praksa mogla bi se boriti protiv klimatskih promjena smanjenjem onečišćenja i odvajanjem više ugljika iz tla. Održivi oblici akvakulture u međuvremenu bi mogli zadovoljiti potražnju za proteinima s daleko manje onečišćenja od ostalih vrsta mesa. Obitelj je uložila u Gotham Greens, tvrtku za urbani uzgoj, i dvije tvrtke koje se bave akvakulturom – Kingfish Zeeland koja vodi visokotehnološke farme riba i InnovaFeed koja uzgaja insekte kao hranu za uzgoj morskih plodova.

Ove godine, ured obitelji Mulliez vodio je skup prikupljanja sredstava za Hungry Harvest, startup tvrtku koja tjedno na adrese šalje kutije s namirnicama koje bi inače završile na otpadu. Iz startupa kažu da žele stati na kraj prekomjernom bacanju hrane i kvalitetnim namirnicama nahraniti ljude lošeg imovinskog statusa. Kada je Delphine pitala organizaciju zna li za bilo koje druge investitore koji traže poslove usmjerene na smanjenje rasipanja hrane, upoznala se s Quadijom, investitorom sa sjedištem u Ženevi koji je u rujnu pomogao zatvoriti investiciju od 13,7 milijuna dolara. Creove obitelji žele biti “na čelu parade”, kaže Jason Scott, član odbora.
Kada je Creo nastao prije pet godina spajanjem dviju mreža investitora usmjerenih na klimu, to je bilo samo neformalno okupljanje obitelji istomišljenika. Clément je postala izvršna direktorica 2016. godine, a Cleo je postala moćna platforma u kojoj su mnogi htjeli sudjelovati.

U četiri se godine članstvo neprofitne organizacije učetverostručilo, a imovina članova i podružnica porasla je osmerostruko. Da bi išli u korak s potražnjom, Creovo osoblje udvostručilo se u proteklih godinu dana na 10 u SAD-u i dvoje u Velikoj Britaniji. U potpunosti rastu kroz upoznavanje i nikada aktivno ne traže nove zaposlenike. Iako Creo ne zahtijeva da podnositelji zahtjeva odustanu od fosilnih goriva ili drugih emisija, organizacija želi biti sigurna da su svi članovi u potpunosti predani istoj misiji – borbi protiv klimatskih promjena. Dio izgradnje povjerenja s bogatim obiteljima jest čuvanje njihovih tajni. U redovima grupe nalaze se brojni poznati milijarderi, ali tvrtka neka od tih imena nikada neće otkriti. Mantra je “turisti nisu dobrodošli”.

Neprofitna organizacija surađuje s CDPQ-om, mirovinskim fondom u Qubecu vrijednim 333 milijarde dolara, koji je pokrenuo strategiju ulaganja u iznosu od 500 milijuna dolara za klimu i održivost. Cilj fonda je ulaganje s obiteljima ili tvrtkama u pothvatne tvrtke u kasnoj fazi realizacija. Prvi dogovor, najavljen u rujnu, potpisan je s S2G Ventures, čikaškom tvrtkom usredotočenom na hranu i poljoprivredu iza koje stoji Lukas Walton. Nasljednik bogatstva Walmarta, njegova neto vrijednost procjenjuje se na više od 22 milijarde dolara prema Bloombergovom indeksu milijardera.
Creo članovi vidjeli su kako se njihova ulaganja isplate. QuantumScape Corp, tvrtka za baterijsku tehnologiju koja je procijenjena na 3,3 milijarde dolara, dobila je prijevremena sredstva od Prelude Ventures i Capricorn Investment Group, odnosno od Creo članova. Sudionici neprofitne organizacije također su ulagali u Tesla Inc. i Beyond Meat, dvije dionice s najboljim rezultatima u 2020. godini. Ovakav uspjeh pomaže uvjeriti skeptične članove obitelji i savjetnike u ono što Creo može učiniti.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Freepik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.