Tajland posjetiteljima omogućuje povratak na plažu koju je proslavio film “Žal”

GREEN_300_listici_sredina

Predah koji je bio nužan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tajland je ponovno otvorio Maya Bay, plažu s bijelim pijeskom koju je proslavio film "Žal" iz 2000. s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi, više od tri godine nakon zatvaranja kako bi omogućio ekosustavu da se oporavi od utjecaja posjetitelja.

Plaža, okružena liticama visokim 100 metara, smještena je na otoku Phi Phi Leh u Andamanskom moru, a dostupna je samo čamcima s obližnjih mjesta kao što su otoci Phuket ili Phi Phi ili grad Krabi na kopnu.
Vlasti su 2018. zatvorile cijeli zaljev Maya za javnost, rekavši da su koraljni grebeni i plaže oštećeni stalnim turističkim aktivnostima. No od početka ove godine nekim posjetiteljima je dopušten povratak.

“Morski psi su se vratili, koraljni grebeni ponovno rastu, a voda je ponovno bistra”, rekao je za Reuters Yuthasak Supasorn, guverner Turističke uprave Tajlanda. “Sve to pokazuje da će se priroda izliječiti ako joj damo vremena, a moramo raditi da i ona ostane takva.”

Kako bi osigurali da ostane zaštićen, vlasti su navele da će istovremeno plaži moći pristupiti samo do 375 posjetitelja, a kupanje će za sada biti zabranjeno. Čamcima će biti dopušteno pristajati samo na određenom mjestu u stražnjem dijelu zaljeva kako bi se izbjeglo oštećenje koraljnih grebena.

Prije pandemije koronavirusa, turizam je činio oko 12% gospodarstva Tajlanda i bio je ključni pokretač rasta, a zemlja je privukla 40 milijuna posjetitelja u 2019. Međutim, masovni turizam itekako je utjecao na okoliš na Tajlandu i drugim dijelovima jugoistočne Azije, s nekada lijepim tropskim plažama koje su postale zagađene i posute smećem.
Turisti koji su prvi došli na plažu oduševili su se njezinom ljepotom, a svi su se složili da je njezino zatvaranje bilo nužno kako bi se priroda zaštitila i obnovila. Nadajmo se da će turisti cijeniti napore za očuvanje ove prirodne ljepote i savjesno uživati na plaži koja uistinu oduzima dah.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.