Ta divna rapsodija okusa zvana pesto

Ta divna rapsodija okusa zvana pesto

GREEN_300_listici_sredina

Začinsko bilje i sjemenke u najboljem spoju.

Iako je prava receptura najpoznatija i najpopularnija u Italiji, pesto može biti u raznim bojama i raditi se od raznih namirnica. A jednom kad nađete svoju idealnu kombinaciju postat će kralj vaše kuhinje.

Pesto je aromatičan umak kojeg se uvijek isplati imati u blizini jer može izvrsno i “u trenu“ oplemeniti razna jela. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, pizzu, lazanje, krem juhe, ali i pečeno ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dresing za salatu ili, najjednostavnije, kao namaz za kruh.

Sam naziv, koji dolazi od talijanskog pestare, što znači gnječiti, tući govori mnogo o tome kako se ovaj mirisni umak priprema usitnjavanjem u mužaru, uz pomoć štapnog miksera ili sjeckalice.

Ako pitate talijanske “none”, proces je sljedeći. Trebat će vam veliki, oštar chefovski nož, a sjeckanje će trajati otprilike 20 minuta. Sve sastojke trebate dobro usitniti i zatim formirati u veliku nakupinu kvadratnog oblika. Tek onda dodajete maslinovo ulje i tada nastaje čarolija.

Zapravo, čarolija započinje čim odaberete sastojke i čim se miris krene širiti kuhinjom.

Uvijek možete ići na klasiku i otputovati do talijanskog grada Genove. Bosiljak, češnjak, pinjoli, parmezan i maslinovo ulje kao poznati pesto genovese bit će izvrstan dodatak tjestenini, ali i kao namaz u sendvičima.

Ako bi se malo odmaknuli od tradicije, nađite omiljeni miks začinskog bilja i povežite ga s maslinovim uljem i sjemenkama iz najdražeg jesenskog ploda na kojem smo svi odrastali. Bučine golice u ovoj kombinaciji savršeno se snalaze kao namaz na preprženom kruhu ili na punom tanjuru širokih rezanaca.

Sicilijanska inačica klasičnog pesta, pak, radi se od zrelih rajčica, badema, bosiljka, češnjaka, ribanog sira i svježe mljevenog crnog papra. Osim svježih zrelih rajčica koje vladaju samo ljeti, kasnije mogu poslužiti i sušene, koje su intenzivnijeg okusa pa ih se stavlja manje.

Ako bi ste ipak preskočili začinsko bilje, špinat je najbolji zeleni odabir. S malo badema, limunovog soka, maslinovog ulja, češnjaka i grana padana dobit ćete savršen zeleni umak za njoke ili “pomaknutu” pizzu.

Jednom kad nađete svoju idealnu kombinaciju, pesto će postati kralj vaše kuhinje. Ta divna rapsodija okusa oduševit će i vaše članove obitelji i prijatelje, a najviše vas. Jer nema ništa bolje od uživanja u vlastitom trudu, radu i mirisnoj kuhinji koja asocira na Italiju.

Kad je vaš savršeni pesto gotov, možete ga čuvati u teglicama u hladnjaku, ali i po zero waste konceptu, rasporediti u manje porcije i zamrznuti.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Freepik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.