mrjn-photography-YpZ2cj4s0oo-unsplash

Svjetski je dan voda. Jeste li znali da smo prvi u Europi po količini pitke vode?

GREEN_300_listici_sredina

Statistike su na našoj strani, ali...

Drugi dan proljeća rezerviran je za vode diljem svijeta. Obilježavamo Svjetski dan voda u čijem je fokusu ove godine tema promjene svih nas, kao i Cilj 6 UN Agende 2030., koji se odnosi na osiguranje pristupa vodi za piće svima. Mnogo je toga o čemu se na ovaj dan treba raspravljati za boljitak i očuvanje voda.

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu” ovogodišnja je tema za Svjetski dan voda koji se obilježava svake godine 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode. Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o potrebi ubrzavanja promjena koje su nužne kako bi se riješila kriza povezana s vodom i kanalizacijom. Kako voda utječe na sve nas, svi moramo moramo biti dio ovih promjena jer nije uzalud ona stara “Voda je život”.

Prvi u Europi po količini pitke vode, no…

Prema podacima Eurostat-a, Republika Hrvatska s prosječnih 29.200 m3 vode po stanovniku, zauzima prvo mjesto među državama članicama EU, ispred Finske i Švedske. I podzemne vode su za nas od osobite važnosti jer se iz njihovih zaliha zahvati preko 90 posto vode za ljudsku potrošnju. Republika Hrvatska obiluje obnovljivim zalihama podzemnih voda čija količina se procjenjuje na oko 22,43 milijarde m3 godišnje. Kako tvrde iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prema tim podacima, Hrvatska zauzima 5. mjesto u Europi po ukupnim zalihama podzemnih voda. Ne očuvamo ih na pravilan način, mogli bismo ostati bez njih u budućnosti.

U Ministarstvu su istaknuli kako su veliki izazovi u javnoj vodoopskrbi u Hrvatskoj značajni gubitci vode koji na godišnjoj razini iznose oko 238 milijuna m3, odnosno 49,8 posto. Iz tih je razloga pokrenuta izrada Nacionalnog akcijskog plana za smanjenje gubitaka u javnim vodoopskrbnim sustavima za cijelu RH, prvi nacrt je već izrađen, a procjena potrebnih sredstava iznosi 1,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina.

Je li ostvariv Cilj 6 UN-ove Agende?

U fokusu ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je Cilj 6 UN Agende 2030., koji se odnosi na osiguranje pristupa vodi za piće svima, održivo upravljanje vodama te osiguranje higijenskih, odnosno sanitarnih uvjeta za sve. Planirani rok za postizanje tog cilja je 2030. godina, a iz WWF-a tvrde kako se to neće ostvariti. Također, jedan od ciljeva koji će se ovom konferencijom potaknuti je i revitalizacija 300 tisuća kilometara rijeka diljem svijeta, u kojoj naša regija sudjeluje zahvaljujući projektu obnove Europske Amazone.

“Uspostavljamo operativnu skupinu u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodnog gospodarstva i zaštite prirode, koji će zajedno, na razini zemalja kroz koje se proteže prvi svjetski UNESCO-v petodržravni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, surađivati s lokalnim stanovništvom s ciljem obnove rijeka u Europskoj Amazoni. Tako ćemo dati doprinos UN-ovom Desetljeću obnove ekosustava“, istaknula je Ivana Korn Varga koja u WWF Adriji provodi projekt “Obnova Europske Amazone. “Klimatske promjene imaju znatan utjecaj na ovaj problem, no rješenja postoje i samo zakonodavstvo Europske unije nam pruža podršku kako bi se lakše i adekvatnije nosili s problemima koje naši ekosustavi, a time i mi ljudi, osjetimo“, zaključuje Korn Varga.

PHOTOS BY: Unsplash, HZJZ, WWF Adria / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.