markus-spiske-ZSZ6wzNU12Q-unsplash

Svjetski dan tla: U Hrvatskoj najbolje stoji osječko područje

GREEN_300_listici_sredina

Žrtva klimatskih promjena

Peti dan u prosincu obilježava se kao Svjetski dan tla, čije je bogatstvo često zanemareno u tolikoj mjeri da se tretira različitim kemikalijama, bez razmišljanja o posljedicama.

Obiteljski ručak počinje sa zemlje. Gotovo sve što se nađe na tanjuru, dolazi s tla. Bogatstvo koje nerijetko shvaćamo olako. Tretiramo ga pesticidima i otrovnim kemikalija, čime se gube hranjive tvari. Na taj način, ugrožavamo i vlastitu prehranu. Taj je problem, prema Ujedinjenim narodima, jedan od najvažnijih problema na globalnoj razini za sigurnost hrane i održivost diljem svijeta.

U šaci zemlje može biti više organizama nego li ljudi diljem svijeta. Ove je godine ta brojka narasla na više od osam milijardi stanovnika! U šaci zemlje može biti, dakle, više od osam milijardi organizama.

U Hrvatskoj situacija nije ništa bolja u odnosu na druge zemlje. Prethodne analize stručnjaka pokazale su da je poljoprivredno tlo u Hrvatskoj degradirano, a samim time potrebna je direktiva kojom bi se zaštitilo. Ipak, u nešto boljoj poziciji je područje Osječko-baranjske županije, smatraju hrvatski agronomi. U posljednjih 15-tak godina, na tom se području proširio sustavni monitoring plodnosti poljoprivrednog tla.

U Osijeku prate i bioraznolikost tla i to u posljednjih dvadeset godina. Koriste višestanične obliće kao prirodne pokazatelje kvalitete tla. Podatci pokazuju da je tijekom 90-tih godina  u 100 grama tla bilo oko 3.000 nematoda. Međutim, brojka je 1998. pala na između  1.000 i 2.000 nematoda, a uzorcima iz 2004. i 2005. godine, pronašli su tek 500-tinjak nematoda.

Ključnu ulogu u praksi igraju zalihe organskog ugljika. Kapacitet skladištenja ugljika u tlu je tri puta veći od količine koja se nalazi u atmosferi te pet puta veći od količina u sveukupnoj vegetaciji. konkretnije, nakon oceana, tlo je najveći rezervoar ugljika.
Kod nas, kao i kod većine zemalja, najveći problem erozija tla, odnosno manjak hranjivih tvari.

Kako bi se tlo bilo plodno, može proći i više od tisuću godina! Paralelno, gornji sloj u cijelom svijetu neprestano se smanjuje, pa se postavlja pitanje hoćemo li imati dovoljno plodnog tla za uzgoj hrane koju ćemo staviti u obiteljski ručak.

Stručnjaci su otkrili kako se čak 90% konvencionalno obrađenog tla stanjuje ili prorjeđuje, dok 16% ima produktivni životni vijek kraći od 100 godina. Uz vodu, tlo je jedno od glavnih čimbenika nužnih za održavanje kako bi ljudska vrsta opstala. Pa ipak, i ono je žrtva globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.