Svjetski dan sigurnosti hrane: Koja je vaša odgovornost u lancu opskrbe hranom?

GREEN_300_listici_sredina

Ako nije sigurno, nije hrana

UN je ustanovio Svjetski dan sigurnosti hrane 2018. godine kako bi podigao svijest o sigurnosti hrane. Ljudima je neophodna sigurna hrana kako bi bili zdravi i imali energije. Budući da je neispravna hrana uzrok mnogih bolesti, samo sigurna hrana može u potpunosti dati nutritivne vrijednosti koje nas čine zdravima i daju nam energiju.

Sigurnija hrana, bolje zdravlje ovogodišnja je tema Svjetskog dana sigurnosti hrane. Bolesti koje se prenose hranom variraju od blagih do vrlo ozbiljnih koje mogu dovesti i do smrti. Ako zajedno počnemo prakticirati dobre prakse kojima ćemo osigurati da naša hrana bude sigurna, možemo spriječiti bolesti koje se prenose hranom. U lancu opskrbe hranom svaka osoba ima svoju ulogu, bez obzira uzgaja li, prerađuje, transportira, skladišti, prodaje, kupuje, priprema ili poslužuje hranu, sigurnost hrane je naša odgovornost.

Globalno, jedna od deset osoba se godišnje razboli zbog nesigurne, kontaminirane hrane. Dobra vijest je da se većina bolesti koje se prenose hranom mogu spriječiti. Naše ponašanje, način na koji gradimo prehrambene sustave i kako organiziramo lance opskrbe hranom može spriječiti opasnosti zaraza i trovanja, mikrobne patogene (bakterije, viruse i parazite), kemijske ostake, biotoksine i druge štetne ili opasne tvari koji se mogu naći na našim tanjurima.

Samo sigurna hrana može zadovoljiti nutritivne potrebe i pomoći odraslima da žive aktivan i zdrav život, a djeci da se razvijaju i rastu zdravo. Iako se COVID-19 ne prenosi hranom, utjecaj pandemije poremetio je naš poljoprivredno-prehrambeni sustav i pokazao nam važnost pripreme za sljedeću pandemiju. Vlade bi trebale prioritizirati minimiziranje poremećaja u lancu opskrbe hranom jer potrošači uvijek moraju imati pristup sigurnoj hrani.

Svatko tko je uključen u proizvodnju, preradu, distribuciju i maloprodaju hrane mora osigurati usklađenost sa standardima za prepoznavanje, procjenu i kontrolu opasnosti za sigurnost hrane. Obrazovne institucije mogu preuzeti ulogu educiranja o važnosti sigurne hrane te praksama kojima podržavamo održiv prehrambeni sustav.

Potrošači imaju moć pokretati promjene donošenjem sigurnih i zdravih izbora prehrane. Pravilnim i sigurnim rukovanjem hranom kod kuće osigurat ćemo sigurnost hrane, a to možete učiniti tako da: održavate čistoću, odvojite sirovo i kuhano, temeljito kuhajte, držite hranu na sigurnim temperaturama te koristite sigurnu vodu i sirovine.

Transformacijom prehrambenih sustava možemo pružiti bolje zdravlje, a to jedino možemo učiniti aktivnostima za povećanje održive proizvodnje i potrošnje sigurne hrane u cilju poboljšanja zdravlja. Sigurna hrana je ključan faktor dugoročnog ljudskog razvoja i preduvjet za postizanje održivog razvoja. Kako bi u tome uspjeli, moramo poticati multisektorsku suradnju na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini; izgraditi učinkovito i transparentno zajedničko djelovanje javnog zdravstva; osigurati zdravlje životinja i poljoprivrede diljem svijeta; programi javne potpore trebaju usredotočiti svoje aktivnosti i sredstva u zdravu i sigurnu hranu.

Saznajte više o sigurnosti hrane i pridružite se kampanji #WorldFoodSafetyDay.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.