Svjetski dan recikliranja: Znate li što je sedmi resurs?

Reciklirajmo i kupujmo reciklirano

Svjetski dan recikliranja obilježava se kako bi se prepoznala i proslavila važnost recikliranja za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa i osiguranje budućnosti planeta.

Lako je o recikliranju razmišljati samo na lokalnoj razini, poput onog što ide u kantu za recikliranje u vašem domu ili kada je sljedeći dan za odvoz takvog otpada. No pokretači Svjetskog dana recikliranja vjeruju da je recikliranje globalno pitanje. Svjetski dan recikliranja, koji pada na 18. ožujak svake godine, osnovan je s ciljem promicanja vitalnosti recikliranja širom svijeta.


“To je dan za akciju, da se ljudi okupe kako bi stavili planet na prvo mjesto i promijenili način razmišljanja vlada, poduzeća, zajednica i pojedinaca širom svijeta, kako bi se na reciklažu moglo gledati kao na resurs“, kažu iz zaklade Global Recycling Foundation.
Svjetski dan recikliranja nije samo dan kada se slavi važnost recikliranja. To je dan kada se potiče svjetske čelnike na jačanje recikliranja kao globalne industrije. Također, to je dan kada se treba prepoznati važna uloga recikliranja u očuvanju naših resursa i osiguranju budućnosti našeg planeta. Bez recikliranja, nema drugog izbora nego nastaviti izrabljivati prirodne resurse.


Ideju za zakladu Global Recycling Foundation je prvi put najavio na Svjetskoj konvenciji o recikliranju 2015. godine Ranjit S. Baxi, predsjednik Međunarodnog zavoda za recikliranje. Datum odabran za njegovo pokretanje 18. ožujka 2018. godine bio je simboličan jer se taj dan obilježavao 70. rođendan Zavoda. Zaklada financira obrazovne programe i inovacijske inicijative usmjerene na održivi i uključiv razvoj recikliranja širom svijeta.
Za one koji nisu upoznata sa šest prirodnih resursa, to su zrak, ugljen, minerali, prirodni plin, nafta i voda. Oni predstavljaju osnove iz kojih stvaramo hranu i industrijske proizvode, s kojima napajamo naše domova i punimo automobile. Svi oni su ograničeni u ponudi. No povećavanjem globalne stope recikliranja, iskorištavanjem maksimuma našeg sedmog resursa, možemo pomoći u očuvanju svih šest. Naime, kao sedmi resurs na svijetu navode se reciklabilni materijali, odnosno sve ono što se nalazi oko nas, što možemo ponovno koristiti i reciklirati.

Nehajno koristimo zemaljske prirodne resurse ne razmišljajući o tome što će ih zamijeniti. Važno je da ovaj napor bude na globalnoj razini jer su resursi problem koji utječe na sve ljude na planetu, a ne samo na određene zemlje.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana recikliranja su heroji, odnosno svi oni koji svojim djelima pokazuju važnu ulogu koju recikliranje igra u doprinosu ekološki stabilnom planetu i zelenijoj budućnosti. Osim dobro poznatih heroja poput Grete Thunberg i Leonarda DiCaprija, danas se slave i oni neopjevani heroji koji svojim doprinosom nastoje očuvati naš planet. Global Recycling Foundation predstavit će ove heroje – velike i male – kao i gradove, mlade ljude i tvrtke koji zagovaraju inovativne prakse i navike recikliranja širom svijeta.

Više informacija o Svjetskom danu recikliranja i herojima saznajte OVDJE.

PHOTOS BY: FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.