Svjetski dan bez automobila: Auto ostavite doma i učinite nešto dobro za svoje zdravlje i okoliš

Zabranjen promet motornih vozila u užem središtu grada Zagreba

Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti, a "Svjetski dan bez automobila" je svojevrsni završetak te inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, pretvaraju u pješačke zone.

Otkako je u Njemačkoj 1886. godine izrađen prvi automobil, svijet kakav je do tada postojao nepovratno se promijenio, a s njim i promet. Danas na cestama imamo sve više motornih vozila, a s njima dolazi i sve veći negativni utjecaj na okoliš. Promet se u gradovima rješavao izgradnjom prometne mreže, a njezin razvoj potaknuo je korištenje osobnih automobila, no ubrzo se pokazalo da je to najskuplji oblik prijevoza i prometnog planiranja. Umjesto da s vremenom dođe do rasterećenja, izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture rezultiralo je samo još većim brojem vozila u gradskim središtima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u 2020. godini bilo 2,31 milijuna registriranih cestovnih vozila što je u odnosu na 2019. više za 1,6 posto, registrirano je 1,74 milijuna osobnih vozila uz rast za 1,2 posto.

Sigurno ste se vozeći kroz grad suočili s gužvama na prometnicama, ali gužve i izgubljeni živci zbog toga nisu jedine posljedice koje nastaju. Onečišćenje zraka veliki je problem, ali i buka i manjak prostora za pješake i ostala prijevozna sredstva poput bicikala. Upravo zato je pokrenut Svjetski dan bez automobila u sklopu Europskog tjedna mobilnosti.


Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti, tradicionalno se obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna u kojem se želi potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na korištenje javnih prostora da bi ih se učinilo ugodnijima za život. “Svjetski dan bez automobila” je svojevrsni završetak te inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, pretvaraju u pješačke zone. Cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez automobila ohrabriti nas kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.


U sklopu obilježavanja Europskog dana bez automobila, sutra 22. rujna 2021. godine od 8 do 20 sati će biti zabranjen promet motornih vozila u užem središtu grada, najavljuju iz PU Zagrebačke. Grad Zagreb izvijestio je da će Dan bez automobila u okviru Europskog tjedna mobilnosti obilježiti 21. Zagrebačkom žbicom, tradicionalnom vožnjom biciklima kojoj će se ove godine pridružiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Žbica počinje u 18 sati na Zrinjevcu i vozit će se na sedam kilometara dugoj trasi po užem gradskom središtu, promičući svakodnevno kretanje biciklom i stavljajući naglasak na bicikl kao ekološko prihvatljivo vozilo, izvijestio je Grad Zagreb koji Zagrebačku žbicu organizira zajedno s udrugom Moj bicikl, Biciklističkim klubom Opušteno i Pedicab Zagreb.

Imajući u vidu sve navedeno, barem danas izbjegnite korištenje automobila i umjesto njih koristite se javnim prijevozom, vozite bicikl, romobil ili do odredišta dođite pješice. Možda nas baš dan bez automobila sve potakne i ohrabri da promijenimo osobne navike i manje ovisimo o svojim osobnim vozilima i ostale dane u godini.

Izvor: www.hjzj.hr, mingor.gov.hr

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Europski tjedna mobilnosti / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.