womens-ss22-brafit-mh-tease_tcm221-854898

Svjetski modni brend mijenja način na koji će se sportska odjeća proizvoditi u budućnosti

GREEN_300_listici_sredina

Zbogom poliester

U suradnji s finskom tvrtkom, adidas je proizveo odjevni komad u potpunosti izrađen od prirodne tkanine koja savršeno zamjenjuje poliester.

Modna industrija odgovorna je za 10% globalnih emisija stakleničkih plinova i gotovo 20% otpadnih voda u svijetu. Ona je druga najveća industrija u svijetu i ima značajan utjecaj na okoliš pa zbog toga mora napraviti velike promjene ako ikada želi dobiti oznaku “održiva”.

Tkanine poput poliestera i najlona izrađuju se od plastike, odnosno nafte, a tržište sportske odjeće posebno mora poraditi na tome da promijeni način na koji se izrađuje njihova rastezljiva i izdržljiva odjeća. Adidas, tvrtka na koju se često gleda kao na lidera u području održive atletske odjeće, pokušava zauvijek ukinuti poliester u svojoj proizvodnji sportske odjeće. No, je li to dovoljno da se smanji negativan utjecaj na okoliš ovog sportskog diva?

Pedesetih godina prošlog stoljeća “čudotvorna tkanina” došla je na tržište odjeće poznata pod nazivom – poliester. Bio je to izdržljiv i jeftin materijal koji se mogao iznova prati bez da izgubi svoj prvotni oblik. Taj materijal bio je san svakog trgovca odjećom, stoga ne čudi da je i danas jednako prisutan na etiketama odjeće koju kupujemo. Ali ljubavna veza s ovom čudesnom tkaninom ima svoju lošu stranu.

Budući da je izrađen od plastike, poliester se ne može razgraditi. Dakle, čak i kada prestanemo nositi i maknemo iz ormara odjeću izrađenu od poliestera, ona se ne može razgraditi, već se raspada u sitne komadiće – mikroplastiku, uzrokujući značajno zagađenje okoliša. Zapravo, procjenjuje se da 75% mikroplastike na Arktiku dolazi od poliestera.

Kako bi smanjio svoju proizvodnju odjeće od poliestera, adidas je nedavno najavio novo partnerstvo sa Spinnovom, finskom tvrtkom koja proizvodi niskougljična, biorazgradiva vlakna od drvene pulpe. Marwin Hoffman, globalni potpredsjednik marketinga Adidas Outdoor, za Live Kindly kaže: “Suradnja sa Spinnovom pomoći će adidasu da postupno ukine korištenje poliestera i promijeni način na koji će se sportska odjeća proizvoditi u budućnosti.” Prvi odjevni predmet koji je izrađen od ove održive tkanine je adidas Outdoor Terrex HS1 hoodie, dizajniran za planinare.

Cilj im je, kako kaže Hoffman, da do 2025. devet od 10 adidasovih proizvoda bude izrađeno od održivih materijala i dizajna, te održive tehnologije ili proizvodne metode. Dodaje da će taj prelazak pomoći tvrtki da smanji ugljični otisak svakog proizvoda za 15%.

Iako adidas nije jedini trgovac koji traži zamjenu za sintetiku, on je jedan od najvećih svjetskih brendova pa je njegov utjecaj golem. Adidas grupa je 2020. proizvela 465 milijuna jedinica odjeće (samo 379 milijuna pari cipela). To znači da bi učinak uključivanja istinski održivih praksi imao značajan utjecaj na okoliš. Međutim, iako adidas i druge velike robne marke rade na integraciji održivih tkanina u svoje lance opskrbe, nisu preboljeli svoju potrebu za kolosalnom razinom proizvodnje.

U adidasu ne zanemaruju činjenicu da je prekomjerna proizvodnja značajan problem za okoliš. Programom Choose to Give Back, kojim nastoje provoditi cirkularnu ekonomiju, potiču potrošače u SAD-u da svoju rabljenu odjeću i dodatke, bez obzira na marku, pošalju natrag u adidas. Tvrtka zatim prosljeđuje robu u internetsku trgovinu ThredUp kako bi ih obnovili i preprodali.

Unatoč dobrim namjerama, brza moda je još uvijek daleko od toga da se približi pravoj kružnoj ekonomiji. Svake godine u svijetu se proizvede 92 milijuna tona tekstilnog otpada. U SAD-u se 85% sve otpadne odjeće spaljuje ili šalje na odlagalište.

Drugi materijal koji adidas koristi je reciklirani poliester. Iako je bolja opcija od proizvodnje novog poliestera, reciklirani poliester nije najsretnije rješenje jer se oslobađa mikroplastika tijekom svakog pranja. Koliko je to štetno govori podatak da samo jednim pranjem odjeća od recikliranog poliestera može se otpustiti više od 700.000 plastičnih vlakana u vodene putove, prema jednom istraživanju u Velikoj Britaniji. Također, to nije trajno rješenje jer se poliester ne može reciklirati zauvijek.

PHOTOS BY: Unsplash, adidas / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.