chris-charles-9APFPoNb9iw-unsplash

Svjetski audio snimatelj na kraju svoje karijere poklonio svijetu kolekciju svojih najcjenjenijih snimaka divljine

GREEN_300_listici_sredina

Pjesme prirode

Martyn Stewart, najpoznatiji audio snimatelj, po prvi puta objavio je kolekciju svojih najuspješnijih radova i to potpuno besplatno. Želja mu je, kako kaže, da nas upozna sa zvukom prirode i potakne nas da ga zaštitimo.

Martyn Stewart britanski je prirodoslovac i svjetski poznat audio snimatelj. Karijeru je počeo 1975. godine, a od tada do danas snimao je u više od 50 zemalja. Zabilježio je zvukove od 3500 vrsta ptica, nebrojenih insekata, vodozemaca i sisavaca. Gotovo 30.000 sati zvučnog materijala koji je uspio snimiti za vrijeme života uključuju čak i zvukove koji se više ne mogu čuti jer pripadaju izumrlim životinjama ili ugroženim prirodnim staništima. Najmanje četiri vrste koje je zabilježio sada su izumrle u divljini, uključujući sjevernog bijelog nosoroga i panamsku žabu.

Stewart svoju strast vuče još iz djetinjstva. Rođen u engleskom gradu Birminghamu imao je sreću odrasti na imanju točno nasuprot zaštićenog prirodnog pojasa. “Išao sam tamo, ležao bih na leđima i slušao sve zvukove… i to me jednostavno oduševljavalo”, rekao je Martyn jednom prilikom za BBC. Kako je njegov stariji brat bio pjevač u bendu, Martyn je jednom prilikom uzeo mikrofon, posudio kasetofon i napravio svoju prvu snimku, a od tada to nije prestajao raditi.

“Snimanje životinja u njihovom prirodnom staništu nije posao za one kojima nedostaje strpljenja”, objasnio je. “Snimanje samo 20 sekundi cvrkuta ptice pjevice, losa ili klokana često zahtijeva sate tišine i samoće.” No, neki njegovi zvučni zapisi poslužili su i drugoj svrsi: pomogao je u razotkrivanju ilegalnog pokolja tuljana na zapadnoj obali Namibije.

Martyn se posljednjih godina susreo s ozbiljnim izazovom u svom poslu – bukom. “Okruženje u kojem živimo ovih dana je nevjerojatno bučno”, kaže. “Sedam milijardi ljudi na planetu prave veliku buku. Primjerice, ovdje u SAD-u u svakom trenutku na nebu je 20.000 aviona. Prije dvadeset godina, za jedan netaknuti sat zvuka, trebalo bi mi oko tri ili četiri sata snimanja uz minimalnu montažu. Danas je za snimanje tog jednog sata potrebno oko 2000 sati snimanja. Takva je buka u kojoj živimo“, kaže.

Jedan od najplodnijih svjetskih snimatelja zvuka divljine objavio je veliku kolekciju svojih najcjenjenijih snimaka divljih mjesta pod nazivom “Martyn Stewart’s Listening Planet”. Sve audio zapise možete preslušati potpuno besplatno na Soundcloudu. Martynova želja je ovim projektom potaknuti ljude da cijene i štite delikatniji dio prirodnog svijeta – njegov zvuk.

PHOTOS BY: Instagram @mijdog, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.