281151503_103380739053288_5786762227879442674_n

Svjetski, a naši: Hrvatski studenti osmislili pametni vrt koji se sam zalijeva i održava

GREEN_300_listici_sredina

Ideja krenula iz studentske sobe

Skupina studenata s različitih studija diljem Hrvatske stoje iza projekta Smart Garden Systems. Osmislili su pametni dekorativni vrt koji ne zahtijeva pažnju vlasnika. Drugim riječima, biljke možete ostaviti kod kuće bez straha da će uvenuti dok se ne vratite.

Potpuno sami, u studentskoj sobi, ovi su hrvatski studenti osmislili ideju od koje će kasnije nastati proizvod izrazito tražen na tržištu. “Kolega Josip i ja htjeli smo imati jagode te smo odlučili automatizirati cijeli proces budući da nam se nije dalo zalijevati biljke. Tako smo došli na ideju pametnih vrtova i sad imamo konkretan proizvod”, kazao je Andrej Penić, jedan od osnivača projekta.

Razvili su, kako sami kažu, proizvod koji će omogućiti jednostavan i prirodan, ali moderan i tehnološki podržan način uzgoja biljaka koji je dostojan 21. stoljeća.
Osmisli su dekorativni pametni vrt koji se sam zalijeva i ima svjetlo koje služi za rast biljaka, a sve spojeno WiFijem na pametni telefon vlasnika. U prijevodu, možete otići na putovanje i ne morate brinuti o svojim biljkama.

Iza ovog inovativnog proizvoda koji je već u prodaji, stoje studenti različitih fakulteta u Hrvatskoj. Programer Andrej Penić, dizajnerica Doris Mulac Božićević, konstruktor proizvoda Josip Lukešić i Dominika Subotičanec koja je zadužena za komunikacije putem društvenih mreža, zajedno paze na svaki detalj, rade na unaprjeđenju pametnog vrta i smišljaju nove ideje.

Prirodni materijali i prihvatljiva cijena 

Njihov pametni vrt napravljen je gotovo u potpunosti od prirodnih materijala, a koriste i LED tehnologiju za svjetlo biljkama. Svaki vrt koji je izrađen od drva i plastike od kukuruza može se personalizirati za svakog kupca, a cijena standardne pametne posude za uzgoj u zatvorenim prostorima je 49 eura.

“Naši korisnici su osobe koje nemaju dovoljno vremena da se bave o biljkama, ne posjeduju dovoljni znanja za uzgoj biljaka, a žele imati neke biljke. To mogu biti i osobe koji su zaljubljenici u prirodu, ali nemaju dovoljno mjesta za uzgoj”, kazala je Dominika. Svojim proizvodom, kako su rekli, žele povećati ovakav uzgoj biljaka u odnosu na konvencionalni, što bi moglo rezultirati rješavanjem problema u sve krcatijim gradovima svijeta.

PHOTOS BY: Facebook, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.