alex-azabache-dAgQK0-k7E0-unsplash (1)

Svijet troši 1,8 bilijuna dolara godišnje na subvencije koje štete okolišu

GREEN_300_listici_sredina

Financiramo vlastito izumiranje?

Nedavna studija pokazala je da svijet troši ogromnih 1,8 bilijuna dolara godišnje na subvencije koje štete okolišu. Ove subvencije pokreću izumiranje divljih životinja i podizanje globalne temperature. Od poreznih olakšica za štetnu proizvodnju govedine u Amazoni do financiranja neodrživog crpljenja podzemnih voda na Bliskom istoku. Mi financiramo izumiranje vlastitog planeta.

Ovakve potpore izravno su protiv Pariškog sporazuma i “plaćaju” onečišćenje voda, potapanje zemlje i krčenje šuma. Autori studije kažu da bi se veliki dio od 1,8 bilijuna dolara lako mogao prenamijeniti za ekološke politike korisne za prirodu. Prenamjena ovog novca mogla bi uvelike pomoći u prelasku na neto nulte emisije. Izvješće poziva vlade na dogovor i ukidanje subvencija štetnih za okoliš. Nadamo se da će kasnije ove godine, na konferenciji o biološkoj raznolikosti u Kini, biti potpisan “sporazum za prirodu”, a tvrtke će otkriti subvencije koje primaju vezano uz okoliš.

Izvršna direktorica Business for Nature, Eva Zabey, rekla je za strane medije da mnoge tvrtke nisu svjesne štete koja dolazi od njihovih subvencija. Ipak, trebale bi iskoristiti svoj utjecaj kako bi pozvali na promjenu. “Mnoge kompanije imaju koristi od ovih ekološki štetnih subvencija. Ovo ne može biti tabu tema i moramo govoriti koristeći činjenice i razumjeti kamo idu financijski tokovi. Uobičajeno, subvencije su uspostavljene s dobrim namjerama na umu, ali upravo sada neki imaju koristi od prednosti kada bi trebalo biti obrnuto. To je ozbiljan problem”, rekla je Zabey.
Transparentnost između vlada i primatelja subvencija ključna je za borbu protiv ovih štetnih praksi i put je prema zelenoj ekonomiji. Svijet sada mora surađivati jer posljedice mogu biti razorne za planet i za nas same. Potpišite ovu peticiju za ukidanje subvencija koje mijenjaju klimu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.