308627544_602677958246629_788982667839256970_n

Svijet “poludio” za medom ljubičaste boje: “Postaješ li jednorog nakon pretjerane konzumacije?”

GREEN_300_listici_sredina

"Je li ovo realno?"

Kad bi vam netko rekao da med može "zapaliti" internet vjerojatno ne biste vjerovali. No, kad biste pročitali da se radi o medu ljubičaste boje, vjerojatno biste i vi pridonijeli njegovoj viralnosti. Jedan takav pokrenuo je veliku raspravu među korisnicima društvenih mreža.

Kada zamišljamo boju meda, na pamet nam pada zlatnonarančasta ili zagasito žuta boja. Međutim, nedavna fotografija koja je postala viralna na internetu šokirala je ljude. Ona prikazuje kako farmeri u Sjevernoj Karolini beru ljubičasti med. Naime, jedan je korisnik Twittera podijelio fotografiju koja je u kratkom roku “zapalila” internet. “U Sandhillsu u Sjevernoj Karolini, pčele proizvode ljubičasti med. To je jedino mjesto na Zemlji gdje se takav med nalazi”, stajalo je u opisu. Mnogi sumnjaju u njegovu autentičnost.

Endemičan med

Iako je u trenutku svijet posumnjao u stvarno postojanje takve vrste meda, proizvođači meda diljem svijeta objasnili su ovaj fenomen. Ljubičasti med je zapravo med koji se nalazi u raznim regijama Sjeverne Karoline. Poznat je i kao plavi med i endemičan je za Sjevernu Karolinu. Iako nema mnogo toga što znanost ne može objasniti, istraživači nemaju točan odgovor zašto med na ovim prostorima postaje ljubičast.

Nektar bogat aluminijem

Neke teorije sugeriraju da je ljubičasta nijansa rezultat pčela koje konzumiraju nektar bogat aluminijem ili biljke kiselog drveta, druge sugeriraju da bi promjena boje mogla biti uzrokovana biljkom kudzuom ili južnim cvjetovima tzv. leatherwooda. Pčelari kažu da je med voćnog i slatkog okusa. Također otkrivaju da obično što je med tamnije boje, to je njegov okus jači. “Ovo je stvarno fantastično. Moj djed je bio pčelar i to mi je fascinantno. Volio bih da mogu kupiti malo ljubičastog meda iz Sjeverne Karoline. Moram probati”, samo su neki od komentara vjerojatno najviralnijeg meda na svijetu.

PHOTOS BY: Twitter, Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.