erzsebet-vehofsics-pcrk6zbQdgo-unsplash

Švicarci kopali ribnjake 20 godina pa se populacija ugroženih žaba udvostručila!

GREEN_300_listici_sredina

Spašeni su njihovi domovi

Znanstvenici u Švicarskoj jednostavnim su pothvatom uspjeli obnoviti populaciju ugroženih žaba diljem zemlje.

Nakon što se u Švicarskoj izradilo nekoliko stotina ribnjaka, populacija ugroženih žaba je eksplodirala, a neke su se vrste čak brojčano udvostručile. Rezultat je to jednostavne kampanje koju su proveli švicarski znanstvenici koji su htjeli vidjeti može li obnova staništa zaustaviti pad u populaciji.

U posljednjih 20 godina izgradili su 422 ribnjaka u švicarskom kantonu Aargau na sjeverozapadu ove zemlje, u kojoj je bio zabilježen značajan pad žaba. To se dogodilo zato što su izgubile svoje prirodno stanište. Naime, većina žaba treba mala jezerca koja se prirodno razvijaju uz rubove rijeka, koja su uslijed širenja infrastrukture nestala. Gustoća švicarskih cesta, željeznica i poljoprivredna zemljišta kojima se intenzivno upravlja, uništile su im dom.

Ipak, nakon ovog pothvata, od osam ugroženih vrsta, 52% je povećalo populaciju, dok je 32% stabilizirano. “Gubitak staništa jedan je od glavnih problema, a samo rješavanjem toga mogli bismo vidjeti razliku i započeti oporavak ovih vrsta”, izjavila je glavna autorica studije dr. Helen Moor za BBC.

Znanstvenici su posebno zadovoljni zbog europske žabe, vrste koja može putovati i do nekoliko milja u potrazi za staništem kako bi položila jaja, čija se populacija također stabilizirala. Impresivno je to otkriće koje pokazuje kako se izgradnja ribnjaka može koristiti kao obnova populacija za sve vodozemce čija su staništa ugrožena.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.