300215481_622503726195914_364962269602018098_n

Sveta Nedelja zbog Mate Rimca među tri najaktivnija europska središta ulaganja u klimatske tehnologije

GREEN_300_listici_sredina

Uz bok europskim glavnim gradovima

Sveta Nedelja - ovdje imam sve, ovako glasi slogan ovog grada nadomak Samobora koji iz godine u godinu sve više raste i postaje centar domaće proizvodnje. Novo izvješće PwC-a, u partnerstvu s Wolves Summitom, o statusu ulaganja u klimatske tehnologije u 27 zemalja diljem regije srednje i istočne Europe pokazalo je da se upravo Sveta Nedelja premetnula u tri središta koja ulažu u klimatske tehnologije i našla se uz bok Talina i Vilniusa, a najvećim djelom zbog domaćeg inovatora i poduzetnika Mate RImca.

Kako prenosi Poslovni.hr, grad Sveta Nedelja premetnuo se među tri europske destinacije koje su najaktivnija središta ulaganja u klimatske tehnologije srednje i istočne Europe i to većim djelom zbog inovatora Mate Rimca. Naime, novo izvješće PwC-a, u partnerstvu s Wolves Summitom, o statusu ulaganja u klimatske tehnologije u 27 zemalja diljem regije srednje i istočne Europe pokazalo je da su ulaganja u klimatske tehnologije porasla sa 10,6 milijuna dolara u 2013. na 398 milijuna dolara u 2020. godini, te na više od 502 milijuna dolara samo u prvoj polovici 2021. godine.

Kako navodi Poslovni.hr, iako je u razdoblju od 2013. do prve polovice 2021. godine u području regije u klimatske tehnologije uloženo više od 1,76 milijardi dolara, u izvješću se navodi da postoje daljnje mogućnosti za rast i diverzifikaciju u regiji.

Izvješće iznosi također i kako su ulaganja u klimatske tehnologije u srednjoj i istočnoj Europi više koncentrirana u sektoru mobilnosti i prijevoza (59,8 %) te u startupovima sa sjedištem u Estoniji i Litvi (74,8%), ,a tri najaktivnija središta ulaganja u klimatske tehnologije navedeni glavni grad Estonije Tallin, litvanski Vilnius  te u konačnici Sveta Nedelja.

U izvješću se konkretno ne navodi da je za ovu visoku poziciju grada nedaleko od Samobora zaslužan i razvoj Rimac Technologyja u koji od 2018. počinje ulagati Porsche, kao i početak izgradnje Kampusa s više od 70 tisuća četvornih metara proizvodnog prostora na lokaciji u Svetoj Nedelji kojim tvrtka također potvrđuje svoju tendenciju ka potpunoj integriranosti u okoliš i klimatskoj neutralnosti. Međutim, svakako velike zasluge idu upravo u pravcu Rimčeve tvrtke. Na primjer Rimčeve tvrtke ukazala je i prilikom gostovanja u Zagrebu potpredsjednica EIB-a, klimatske banke EU, Teresa Czerwinska istaknuvši da je Hrvatskoj potrebno više takvih kompanija u smislu doprinosa zelenoj tranziciji. Da je Mate Rimac velikim dijelom zaslužan za ovaj uspjeh, potvrdio je i gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec koji je vijest komentirao na svojem Facebook profilu.

“Svako malo pročitam komentar u stilu – “Kog vraga nas non stop gnjavite s Rimcem? Ne mogu više čitati o kampusu i ostalom. Gdje je auto? Gdje je crni dim i proizvodnja? Sve je to glupost i laž” itd. S obzirom da zbog te megainvesticije koja mi doslovce raste pred očima (osim ako nemam halove već dvije godine i pričinjavaju mi se bageri i dizalice u Kerestincu) više nismo neka usputna destinacija u koju se zaluta nego poslovno središte u koje se ciljano dolazi, smatram da to treba svako malo naglasiti. Ova ekskluzivna lista na kojoj smo se našli je samo dokaz da je odluka o podržavanju te investicije bila u najmanju ruku zdravo razumska. Drago mi je što se g. Rimac odlučio na još jedan još veći projekt u Svetoj Nedelji, koji ćemo također ispratiti i pomoći maksimalno koliko možemo. Istinski nacionalni interes su radna mjesta, rast privatnog sektora koji puni proračun, čista industrija, moderna tehnologija i to je definitivno smjer koji ćemo i dalje držati. Mate – hvala!”, stoji u objavi gradonačelnika.

PHOTOS BY: Facebook, TZ Sveta Nedelja / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.