Svemir čeka predah: Novi satelit koji bi znatno smanjio zagađenje

GREEN_300_listici_sredina

Materijali satelita već prolaze brojna testiranja

Svemirsko smeće postaje sve veći problem u zemljinoj orbiti. Japanski znanstvenici tvrde da imaju rješenje...

Već je od ranije poznato kako se u svemiru nagomilava sve više i više otpada. Postoji mnogo toga što sa Zemlje šaljemo u atmosferu bilo da se radi o dijelovima raketa ili satelitima koji nakon obavljenog zadatka završavaju upravo u svemiru. Tako se posljednjih šezdesetak godina oko naše planete skupljaju svemirske krhotine kao pokrov od smeća. Budući da se u svemir šalje sve više različitih sondi, donjoj orbiti prijeti sve veće zagušenje.

Kako bi doskočili tom problemu, japanska tvrtka Sumitomo Forestry i Sveučilište Kyoto udružili su snage kako bi razvili, kako se nadaju, prvi svjetski satelit izrađen od drveta koji bi trebao biti gotov do 2023. godine. Iz japanske tvrtke Sumitomo Forestry kažu kako su već započeli istraživanje rasta stabala i upotrebe drvnih materijala u svemiru. Partnerstvo će započeti eksperimentiranjem s različitim vrstama drveta u ekstremnim okruženjima prvo na Zemlji da kasnije testirani satelit mogu poslati u atmosferu. Novi drveni satelit bio bi sposoban da prilikom izgaranja ne ispušta štetne tvari u atmosferu kao što ne bi proizvodio i krhotine po tlu kad bi se vraćao na Zemlju ili padao u ocean.

– Jako smo zabrinuti činjenicom da svi sateliti koji ponovno uđu u Zemljinu atmosferu izgaraju i stvaraju sitne čestice koje plutaju u gornjim slojevima atmosfere dugi niz godina – rekao je za strane medije japanski astronaut i profesor na Sveučilištu Kyoto Takao Doi.
– Sljedeća faza bit će razvoj inženjerskog modela satelita, a zatim ćemo proizvesti model leta – dodao je Doi koji je 2008. godine posjetio Međunarodnu svemirsku postaju i postao prvim čovjekom koji je u svemir bacio bumerang koji je posebno dizajniran za uporabu u mikrogravitaciji.

Iz tvrtke koja na ovom velikom projektu surađuje sa Sveučilištem Kyoto otkrivaju kako rade na testiranju drvenih materijala koji bi bili visoko otporni na temperaturne promjene i sunčeve zrake. Kako su izjavili iz tvrtke, drvo koje trenutno testiraju je zasad tajna, a pokaže li se uspješnim, za dvije godine svemir bi napokon mogao odahnuti s obzirom na to da je čak 60 posto satelita koji kruže Zemljom ništa drugo nego otpad. Prema nekim procjenama oko Zemlje kruži oko 6 tisuća satelita, a do 2028. broj bi se mogao popeti na njih 15 tisuća. Svemirski otpad, što većina ovih satelita jest, putuje nevjerojatno velikom brzinom većom od 22.300 km / h, pa može nanijeti značajnu štetu bilo kojem predmetu u koji udari.

PHOTOS BY: Sumitomo Forestry Co., Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.