fabian-kuhne-tim7f_0oyl8-unsplash

Švedska genijalnost: Izmislili sustav koji signalizira kada je potrebno zalijevati nogometne terene

GREEN_300_listici_sredina

Ozbiljna štednja vode

Da su golf tereni u Francuskoj usred najveće redukcije vode ovog ljeta imali najnovije senzore koji obaviještavaju kad je potrebno zalijevanje terena, možda zeleni aktivisti ne bi zabetornirali rupe golferima. Tako je nedavno u Švedskoj osmišljena tehnologija koja će činiti baš to - radnicima na nogometnim terenima, ali i drugim sportskim travnjacima signalizirati kad je vrijeme za zalijevanje

Možda nije ljeto i možda nemamo svijest da u nekim dijelovima svijeta se i dalje zbog vrućina neumorno zalijevaju nogometni tereni, a kako bi doskočili nepotrebnom navodnjavanju travnjaka, u švedskom Helsinborgu osmislili su sustav koji virtualno obaviještava osobe zadužene za zalijevanje kad je to potrebno. Točnije, pokazuje kada je vrijeme za zalijevanje i gnojidbu terena terena i pritom optimizira korištenje vode.

“Usluga štedi i vrijeme i novac. Ona pomaže smanjiti količinu potrošene vode i štedi vrijeme za osoblje. Više ne moraju izlaziti i provjeravati trebaju li nogometna igrališta zalijevati, a mogu se pobrinuti za njih kada je to potrebno”, istaknuo je stranim medijima Thomas Huldt, razvojni programer i vlasnik IOT proizvoda u gradu Helsingborgu. Tereni su opremljeni senzorima travnjaka koji šalju informacije o vlažnosti i temperaturi tla na pametne telefone djelatnika održavanja. Time se zapravo štedi vrijeme jer su prije toga radnici morali hodati okolo i ručno mjeriti te parametre drugim alatima.

“Temperatura tla je važna u proljeće. U zemlji mora biti šest do osam stupnjeva kako bi trava počela rasti. Ne isplati nam se gnojiti prije toga”, kaže Christian Olofsson, upravitelj sportskih objekata. Izvještaji koji su iskazani na mobitelu vide i koliko je kiše palo proteklog tjedna te kakva je vremenska prognoza za iduće dane. Na taj način mogu bolje planirati njegu terena i izbjeći nepotrebno zalijevanje. Nova usluga tako pomaže u uštedi vode, struje, transportnih troškova i gnojiva. Također doprinosi zelenijim travnjacima kasnije u sezoni.

PHOTOS BY: themayor.eu, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.