lightscape-ist1RQOfkcE-unsplash

Sve toplije zime, mogle bi uskoro stvoriti nepopravljivu štetu diljem svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Hladne se regije zagrijavaju znatno brže

Ovogodišnji mjesec veljača bio je 16. po redu najtopliji na planetu, dok je prosinac kako tvrde stručnjaci, znatno topliji od onoga što bi trebao biti. Iako se toplije klime bilježe diljem svijeta, stručnjaci kažu da takve temperature imaju puno veći utjecaj u regijama koje su obično hladne. Nadalje, kako tvrde, ovakva znatno toplija zima će vjerojatno dovesti do nepovoljnijih vremenskih obrazaca u nadolazećoj godini. “Osim klimatskih promjena, neujednačeno toplija zima može izazvati tornada i jake oluje” izajvio je za strane medije Kai Kornhuber, znanstvenik na Institutu za planet Columbia University. 

Kako je dodao Daniel Swain, znanstvenik za klimu s UCLA-e jedna od istina u znanosti o klimi je da se hladna mjesta i hladno doba godine zagrijavaju brže od toplijih mjesta i toplijih doba godine. “Ne samo da je stvarna stopa zagrijavanja brža u hladnijim godišnjim dobima i mjestima poput Arktika, koji se zagrijava tri puta brže od drugih mjesta, već se pojačavaju i mnogi utjecaji koji su povezani s zagrijavanjem”, istaknuo je Swain. Iako je globalno zagrijavanje problem broj jedan diljem svijeta, znanstvenici su s vremenom dokazali da se hladnije regije zagrijavaju mnogo brže. To često znači neredovite oborine, bilo da se radi o kiši ili snijegu. Nadalje, učinci uzrokovani čak i blagim povećanjem temperature mogu biti dalekosežni. Na primjer, ako temperatura uzrokuje kišu umjesto snijega, učinak će biti da kišnica nestaje mnogo brže od snijega. “Zimsko zagrijavanje utječe na smrznuće, što je ekološki važno za nakupljanje snijega i opskrbu vodom”, objasnio je Swain.

Ekstremne topline zimi mogu rezultirati i toplinskim valovima ljeti. Mnogo je još negativnih posljedica koje će uzrokovati nepovoljne temperature zimi. Toplina u ovoj sezoni može dovesti do prijevremenog topljenja snijega i ravnomjernog rasta vegetacije, što smanjuje sadržaj vlage u tlu i povećava vjerojatnost ekstremnih i dugotrajnih toplinskih valova ljeti. Vruće zime također će utjecati na poljoprivredu. Poljoprivredi su potrebni hladni mjeseci da bi dala visoke rezultate. Najviše će biti pogođeno voće koje zahtijeva dugotrajno hladno vrijeme, poput jabuka, trešanja i krušaka što će u budućnosti dovesti do ozbiljnog problema koje možda iz današnje perspektive nismo ni svjesni.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.