Sve popularniji trend: Znate li što je ekološki osviješten seks i kako ga prakticirati?

GREEN_300_listici_sredina

Zeleno je seksi!

O seksu ne moramo puno, ali o svim dodatnim sadržajima koji idu uz njega svakako možemo. Jeste li se ikad zapitali ostavljali li seks mjerljiv ugljični otisak? Zagovaratelji odgovornog seksa tvrda da itekako ostavlja. Ovog puta mislimo na ekološki odgovoran seks. Donosimo vam što to sve u seksu može biti ekološki što osviještenije.

Možda će vam ovo zvučati neobično, ali zeleni seks sve je sve popularniji diljem svijeta. Ovdje pritom ne mislimo samo na način i poze u seksu koje su u doticaju s prirodom, već i činjenici da parovi i ljubavnici sve češće prakticiraju ekološki odgovoran seks.

Biti zelen u krevetu nije novija pojava. (Naravno, pod tim podrazumijevamo ekološku osviještenost, ne amaterizam u krevetu). Ovaj se pojam prvi put u široj javnosti pojavio 2016. godine kao način seksualnog iskustva koji je ekološki prihvatljiviji. No, postavlja se pitanje, ostavlja li seks uopće mjerljiv ugljični otisak? Zagovornici zelenog seksa kažu da.

“Za neke, biti ekološki prihvatljiv u seksualnom smislu znači odabrati maziva, igračke, posteljinu i kondome koji imaju manji utjecaj na planet”, objašnjava za BBC dr. Adenike Akinsemolu, znanstvenica za održivost okoliša iz Nigerije. “Za druge, to podrazumijeva smanjenje štete od stvaranja pornografije za radnike i okoliš. Oba su primjera valjana i važna”, dodaje.

Organizacija za ljudska prava pri UN-u procjenjuje da se svake godine proizvede oko 10 milijardi lateks (plastičnih) kondoma koji, naravno, završe u smeću ako ne i na plaži, obali rijeke ili pustoši. Dakle, u prvom redu riječ je o količini otpada proizvedenog kondomima koji su od lateksa, odnosno polimera koji se ne mogu reciklirati i ponovno upotrijebiti pa su neke zemlje diljem svijeta počele odobravati alternative.

U davna vremena, prije nego što je plastika uopće postojala, kondomi su se izrađivali od ovčje kože. Ali nisu bili baš učinkoviti u prevenciji spolno prenosivih bolesti. Dakle, koje je rješenje za prakticiranje zelenog seksa? Veganski kondomi. Da, postoje i u Europi, a jedan od priznatijih brendova je i jedan španjolski “Confortex” čiji su kondomi izrađeni od sintetičke gume koja je biorazgradiva.

Nadalje, jeste li ikad razmišljali od kakvih su sastojaka napravljeni lubrikanti? Oni koji prakticiraju zeleni seks odavna imaju odgovor, pa se zbog toga odlučuju za ekološki prihvatljiviju varijantu. Naime, mnogi lubrikanti su na bazi nafte i stoga sadrže fosilna goriva. To je dovelo do porasta proizvoda na bazi vode ili organskih proizvoda, a homemade opcije postaju sve popularnije.

Doktorica i predavač na medicinskim sveučilištima Tessa Commers ima više od milijun pratitelja koji gledaju njezine videozapise na TikToku o seksualnom zdravlju. Njezin najgledaniji video s gotovo osam milijuna gledanja je upravo recept za domaći lubrikant napravljen od kukuruznog škroba i vode. “Lubrikanti na bazi vode, organski i veganski kondomi dobar su izbor za zabavu i prihvaćanje održivog seksualnog života”, kaže dr. Akinsemolu. “Oni ne samo da uzrokuju manju štetu okolišu, već svojim korisnicima nude odličan provod”, istaknula je nigerijska znanstvenica.

@askdoctort

Safe for condoms, too! #askdoctort

♬ CountDown – T.M.T

Seks igračke još su jedno područje u kojem je uporaba plastike široko rasprostranjena. Dostupne su alternative od čelika ili stakla, a mogućnost kupnje igračaka na punjenje također pomaže u smanjenju otpada. Na tržištu postoje čak i seksualne igračke na solarni pogon. Britanski brend Vegan Toys nudi pregršt različitih igračaka, ali i svih dodataka za nezaboravno seksualno iskustvo bez grižnje savjesti i za okoliš jer su u potpunosti svi proizvodi napravljeni od etičkih materijala.

 

Sve i ako ne preferirate seksualne igračke i lubrikante, postoje i drugi segmenti seksualnog života u kojima se mogu unijeti promjene kako bi se smanjio otpad. Primjerice donje rublje i odjeća od etičkih i ekološki prihvatljivih materijala, ali i izbjegavanje seksa pod tušem, korištenje manje tople vode, držanje ugašenih svjetala kao i odabir posteljine koje neće poslužiti samo za jednu seksi avanturu, već za više njih. Ako to dosadi vašem partneru ili partnerici, podsjetite ih da na taj način spašavate planet na kojem da ne živite, ne biste mogli sada uživati jedno u drugome. Doslovno.

PHOTOS BY: Instagram, Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.