Superheroji misle zeleno. Marvelov strip u središte pozornosti stavlja klimatske promjene i čistu energiju

GREEN_300_listici_sredina

Supermoći za bolju planetu

U svijetu stripova teme se itakako mijenjaju. Naime, Marvelova superjunakinja La Borinqueña u novom nastavku stripa koji izlazi u travnju bori se za klimatsku pravdu te podržava solarne projekte u Portoriku. U tome joj pomaže i lik Rosario Dawson.

Da su teme o klimatskim promjenama itekako bitne i o njima treba što više progovarati putem svih medija i načina, svjedoče tome i novi nastavci Marvelova stripa La Borinqueña koji u središte pozornosti stavlja borbu za pravdu okoliša i klimatske promjene. Naime, kreatori stripa udružuju se s Vijećem za obranu nacionalnih resursa kako bi doveli solarnu energiju u zajednice u Portoriku. U La Borinqueñi – nazvanoj prema izvornom nazivu otoka Taino, Borinquen/Borikén, ili “zemlja hrabrog gospodara” glavni lik iz Nuyoricana Marisol Rios de la Luz crpi svoju snagu iz prirode.

Nadolazeći strip zajednički je rad Edgarda Mirande Rodrigueza, tvorca serije stripova, tima umjetnika i Vijeća za obranu prirodnih resursa, a nova knjiga je peti nastavak priče u svemiru Borinqueña koja je svoj debi imala 2016. godine. U novom nastavku stripa gostujuću ulogu ima i lik glumice Rosario Dawson koja je i sama portorikanskog podrijetla. Lik Rosario u stripu baš kao i sama 42-godišnja glumica podržava La Borinqueñu i Nitainos – tim superheroja koji utjelovljuje različite elemente Portorika, poput kultne žabe coqui, zelenih papiga zvanih iguacas i lika robota Transformers-meets-Gundam koji predstavlja karnevalske maske Vejigante. Oni rade zajedno s glavnom junakinjom kako bi se pozabavili pitanjima poput jednakosti električne energije i zagađenja predstavljenih kroz različite priče.

Rosario je u stripu saveznik La Borinqueñe i Nitainosa u njihovim naporima da riješe problem povezan s klimatskim promjenama i pitanjima socijalne pravde u Portoriku. “Iako je moj lik izmišljen, vidim sebe u njoj. Ja sam afro-latinoamerikanka s portorikanskim i kubanskim naslijeđem i vjerujem kao La Borinqueña da Portoriko može biti model za prijelaz na obnovljivu i čistiju energiju”, izjavila je Dawson za strane medije. La Borinqueña, Dawson i Nitainos bore se protiv političke korupcije zajedno s drugim problemima s kojima se suočavaju stanovnici otoka.

Strip bi trebao biti objavljen početkom travnja i istražuje kako klimatske promjene utječu na različite dijelove života Portorikanaca, uključujući možda i neočekivane stvari poput nasilja u obitelji, očuvanja kulture i ravnopravnog pristupa energiji. Posljedice prirodnih katastrofa često pojačavaju postojeće probleme za ranjive zajednice. Prijavljeno je da se obiteljsko nasilje događa češće dok se zajednice bore za oporavak od katastrofa poput oluja, posebno jer su hitne službe preopterećene i usredotočene na obnovu. Istraživačko izvješće objavljeno u Mediumovom GEN-u 2020. pokazuje kako se broj žena koje su ubili njihovi partneri gotovo udvostručio nakon uragana Maria. Ovo su samo neki od problema s kojima se susreće Portoriko, a na koja treba naći rješenja. Jedno od njih je svakako i javno iznošenje činjenica pa makar i putem stripa.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.