Super ideje kako ponovno iskoristiti ostatke hrane iz kuhinje

Iznenadit će vas što sve možete napraviti!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Priprema jela iza sebe ostavlja veliku količinu ostataka namirnica, a sigurno ste se nekada pitali kako biste mogli te otpatke iskoristiti umjesto da ih bacite. Gotovo sve u vašoj kuhinji se može ponovno iskoristiti s minimalnom količinom otpada.

S obzirom na to da većina nas jede svježe voće i povrće, često se događa da nam ostane raznovrsna kolekcija ostataka na dasci za rezanje ili radnom pultu. Međutim, prije nego počnete sve to bacati u kompost ili smeće, razmislite što biste još mogli napraviti s time, odnosno kako biste možda mogli te otpatke iskoristiti.
Iznenadili biste se koliko toga možete učiniti s pojedinim komadom kojega biste inače bacili, a mi vam donosimo samo nekoliko prijedloga kako od njih napraviti nešto novo.

Povrtni temeljac

Ovo je, bez sumnje, rješenje broj jedan kada su u pitanju otpaci od hrane, a mogu uključivati sve, od ružnih krajeva mrkve i žilavih stabljika brokule do ljuske luka. Napraviti povrtni temeljac je tako jednostavno, a pojačava okus svega, od juhe do riže. Sve što trebate učiniti je uštedjeti ostatke povrća u vrijednosti od dva ili tri dana, a zatim ih baciti u lonac (ili lonac pod pritiskom) s vodom, začinima i začinskim biljem. Voda će se zatim pretvoriti u nešto puno aromatičnije. Nakon toga, možete baciti u kompost, a zalihe se mogu čuvati u zamrzivaču.

Talog kave

S obzirom na to da je bogat dušikom, izvrstan je za sadnice i biljke (posebice ruže). Može se koristiti kao zaštita od štetočina kako bi se mravi i puževi udaljili od njih. Također, stavljanje taloga kave u hladnjak ili zamrzivač pomoći će neutralizirati sve mirise.

Ljuske od jaja

Ljuska od jaja je odličan prirodni izvor kalcija. Tijelo ga lako apsorbira u tom obliku zato što je po kemijskom sastavu gotovo identičan ljudskim kostima i zubima. Osim kalcija , ljuska jaja sadrži vrlo važne elemente u tragovima: željezo, bakar, mangan, cink itd… Tako da je njih dobro iskoristiti za posipanje po tlu ispod biljaka kako biste pojačali rast, a možete ih samljeti u prah te zatim dodati u smoothieje i shakeove.

Sjemenke avokada

Sjemenke avokada bogate su vlaknima i antioksidansima. Mogu se osušiti, izrezati na komade i samljeti u fini prah, a zatim dodati u smoothieje ili shakeove. Vjerojatno većina ljudi ni ne zna da se najveći dio hranjivih sastojaka avokada nalazi u sjemenu. Povezani su sa smanjenjem upale i prepuni vitamina, antioksidansa i topivih vlakana.

Stari kruh

Mnogi vjerojatno bacaju kruh čim vide da je star par dana i često se baca kada ne treba. Umjesto toga, stavite kruh u mlinac za izradu krušnih mrvica, a zatim spremite za kasnije. Također ga možete izrezati na kvadrate i ispeći u pećnici kako biste dobili krutone. Krutoni se mogu dodavati juhama, salatama i raznim drugim jelima.

Ostatak džema

Ostalo vam je džema u staklenci toliko da ga ne možete iskoristiti za mazanje na kruh? Iskoristite ga tako da mu dodate jednake dijelove ulja i octa kako biste napravili izvrstan preljev za salatu!

Kore od parmezana

Vrlo često onu tvrdu koru od sira izrežemo i bacimo, ali sljedeći put sačuvajte te kore i ubacite ih u juhu kako biste joj dodali puno okusa. Možete ih čuvati u staklenci u hladnjaku ili zamrzivaču dok ih ne poželite koristiti.

Kore od jabuka

Kore od jabuka nemojte bacati, već ih dodajte vrućoj vodi kako biste dobili ukusan čaj.

 

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.