773x435_cmsv2_9fa9875f-acea-5901-84e0-7a0acfbeb3b2-6613898

Sunčeva energija sada se može skladištiti i do 18 godina, kažu znanstvenici

GREEN_300_listici_sredina

Napravili su posebnu molekulu

Istraživači kažu da su napravili ključni korak naprijed u stvaranju molekule koja može pohraniti sunčevu energiju. Kreirali su ju znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Chalmers u Švedskoj, a trenutno rade na dizajnu i poboljšavanju.

Znanstvenici su uspjeli stvoriti molekulu koja može pohraniti sunčevu energiju i do 18 godina! Riječ je o molekuli od ugljika, vodika i dušika, koja se transformira u “energetski bogat izomer”, sastavljen od istih atoma, ali vezanih na drugačiji način pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Izomer se tada može pohraniti kao tekućina, a energija se koristiti i puno kasnije, ali i primjerice noću kada nema Sunca. Svoje su otkriće znanstvenici, Tehnološkog sveučilišta Chalmers u Švedskoj, objavili u časopisu Energy and Environmental Science. Cijeli sustav dobio je ime Molecular Solar Thermal Energy Storage (MOST).

“Energija u ovom izomeru sada se može pohraniti do 18 godina, a kada počnemo izvlačiti energiju i koristiti je, dobivamo povećanje topline koja veće je nego što smo se usudili nadati“, rekao je Kasper Moth-Poulsen, vođa znanstvenog tima i profesor na Odjelu za kemiju i kemijsko inženjerstvo u Chalmersu. Kako navodi IFLScience, preko solarnog toplinskog kolektora na krovu kuće tekućina hvata sunčevu svjetlost. Riječ je o konkavnom reflektoru koji prati putanju Sunca poput satelitske antene. Tekućina se zatim skladišti na sobnoj temperaturi kako bi se sačuvala energija, a kada je energija potrebna koristi se katalizator za zagrijavanje tekućine.

Otišli su i korak dalje. Švedski istraživači poslali su svoju jedinstvenu molekulu, napunjenu sunčevom energijom, kolegama sa šangajskog sveučilišta Jiao Tong. Tamo se energija oslobađala i pretvarala u električnu pomoću generatora koji su ondje razvili. U prijevodu, švedsko sunčevo svjetlo je poslano na drugi kraj svijeta i pretvoreno je u električnu energiju u Kini!

U svom posljednjem radu, isti tim znanstvenika otkrio je kako su razvili katalizator koji omogućuje da se kontrolira oslobađanje energije. Stvara reakciju zagrijavanja tekućine za 63°C, a istovremeno omogućuje ponovno korištenje molekule. Cijeli projekt je potpuno održiv, ne stvaraju se emisije CO2, a od nedavno su prestali koristiti i potencijalno opasnu zapaljivu kemikaliju zvanu toluen kao dio tekućine za sustav. Cijeli pothvat trebao bi biti komercijaliziran i dostupan kroz idućih deset godina.  “Još puno toga treba učiniti. Upravo smo natjerali sustav da radi. Sada moramo osigurati da je sve optimalno dizajnirano, rekao je Moth-Poulsen.

Dodao je da je ovo radikalno novi način proizvodnje električne energije iz sunčeve energije. “To znači da možemo koristiti solarnu energiju za proizvodnju električne energije bez obzira na vremenske prilike, doba dana, godišnje doba ili zemljopisni položaj,” objasnio je.

PHOTOS BY: Chalmers University of Technology / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.